Isolatie-actie op komst in Heeten

12 april 2017

Terwijl de temperatuur buiten stijgt, treft Heeten al voorbereidingen om straks met een goed ingepakt huis het stookseizoen in te gaan. “Misschien is dit wel het gunstigste moment om te isoleren”, zegt Jan Oostewechel van Energiek Heeten. De bijeenkomst over dit onderwerp in Kulturhus Trefpunt op 6 april werd in elk geval goed bezocht. “De eerste aanmeldingen voor een actie zijn al binnen. Heel Heeten kan nog meedoen.”

Buurkracht buurtbijeenkomst heeten
Buurtbijeenkomst Heeten-rondom-Holterweg

De bijeenkomst was in het bijzonder bedoeld voor bewoners van de buurt rondom de Holterweg. Daar deed energieadviseur Arnold Strijker onderzoek naar de besparingsmogelijkheden. En daar maakte Energiek Heeten nog vlak voor de lente aanbrak met de warmtecamera beelden van een tiental woningen. “We konden inwoners van deze buurt dus een goed idee geven van wat er voor hen aan energiewinst te halen valt”, vertelt Jan. “Daarnaast wilden we mensen enthousiast maken om met die kennis ook echt aan de slag te gaan.”

Woningscan voor het voetlicht

Na een welkomstwoord van Jan namens Energiek Heeten en een korte presentatie van buurtbegeleider Rana Berends over Buurkracht, bracht Arnold vol enthousiasme zijn bevindingen voor het voetlicht van de buurt- en woningscan. Jan: “Zoals te verwachten is in een buurt van voor 1980, valt met spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie nog veel te winnen. Daar kwamen ook veel vragen over uit het publiek. Kan ik mijn spouwmuur laten isoleren als die geverfd is, bijvoorbeeld? Hoe zit het met vocht? Ik heb een houten vloer, is dat een beperking voor vloerisolatie? En natuurlijk: hoeveel verdien je ermee en wat is de terugverdientijd? Allemaal vragen die Arnold goed kon beantwoorden.”

Hotspots in beeld

De warmtebeelden die Energiek Heeten vervolgens liet zien, sloten goed aan bij het verhaal van Arnold. Jan: “In maart hadden we de warmtecamera van Buurkracht te leen om de hotspots in de buurt in beeld te brengen: waar lekken de huizen warmte. Ondanks dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten toen al niet zo heel groot meer was, heeft onze scan toch interessante inzichten opgeleverd. Op de foto’s zag je allerlei warmtelekken: spleten onder de voordeur en ramen die niet goed aansluiten, slecht geïsoleerde muren, koudebruggen. Een aantal woningen heeft niet overal dubbel glas. Er is genoeg te doen.”

Meld je ook aan

Onder de aanwezigen was zeker animo om aan de slag te gaan. Jan: “We inventariseren eerst wie mee willen doen aan een isolatieactie. De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Op 11 mei vanaf 19.30 uur houden we ook voor bewoners van Oltheten en Heeten rondom de Herfkensweg een isolatieavond in Kulturhus Trefpunt. Waar mogelijk combineren we acties voor die buurten. Als we het idee hebben dat mensen serieus geïnteresseerd zijn, gaan we met dat aantal leveranciers benaderen om ons een goed aanbod te doen. De lente en de zomer zijn daar misschien wel het gunstigst voor, want dan hebben isolatiebedrijven het relatief rustig. Ik nodig dan ook iedereen in Heeten uit zich – vrijblijvend - aan te melden. Wij zijn te vinden op de buurtpagina’s van Heeten op buurkracht.nl/heeten-rondom-holterweg, heeten-rondom-oltheeten, heeten-rondom-herfkensstraat en op duurzaamheeten.nl.”

Heeten rondom Holterweg

Heeten rondom Oltheten

Heeten rondom Herfkensstraat

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Heeten rondom Holterweg

Heeten rondom Oltheten

Heeten rondom Herfkensstraat