Is jouw cv al winterklaar?

15 oktober 2017

Het stookseizoen begint weer. Een goed moment om je verwarmingsinstallatie na te (laten) lopen. Als je je cv goed onderhoudt en let op de instellingen, kan je dat flinke energiewinst opleveren én meer comfort in huis. Zó ga jij met je hr-ketel warmpjes de winter in.

Buurkracht cv groot
Lekker warm de winter in, wel zo gezellig

1.     Stel de temperatuur van je ketel niet te hoog in

Ook in je cv-ketel zit een thermostaat. Deze reguleert de temperatuur van het water dat je installatie in gepompt wordt. In nieuwe ketels staat de temperatuur meestal standaard op 80 °C, oudere zijn vaak zelfs ingesteld op 90 °C. Nergens voor nodig: 70 °C is genoeg om je radiatoren en daarmee je ruimtes goed warm te krijgen. Als je lagetemperatuurverwarming hebt, zit je er met een aanvoertemperatuur van 40 tot 55 °C al warmpjes bij. Draaien dus aan die knop, dan verbruik je een stuk minder gas zonder enig comfortverlies.

2.     Modulerende ketel? Maximeer de temperatuur

Veel moderne ketels zijn modulerend. Dat betekent dat ze niet óf uit zijn óf op vol vermogen branden, maar verschillende standen hebben. Daardoor kunnen ze de aanvoertemperatuur van het water zelf aanpassen, afhankelijk van het seizoen, hoe goed je huis geïsoleerd is en welke kamertemperatuur je hebt ingesteld. Ook met zo’n slim systeem heb je zelf invloed op het rendement van je ketel; je kunt de onderhoudsmonteur namelijk een maximumtemperatuur laten instellen.

3.     Minder heet tapwater is ook goed warm

Heb jij een combiketel in je technische ruimte hangen? Dan zit er nog een tweede thermostaat in je ketel: voor de temperatuur van het warme water dat uit je kranen komt. Ook die staat meestal standaard te hoog. Je kunt hem terugdraaien naar 60 °C. Niet lager, want dan neemt het risico op legionella weer toe.

4.     Check de waterdruk in je installatie

Je cv-installatie is een gesloten circuit waar continu water doorheen gestuwd wordt. De druk waaronder dit gebeurt, moet niet te hoog en niet te laag zijn. Controleer daarom een paar keer per jaar de waterdruk op het metertje in je ketel. Wat de optimale waterdruk van jouw cv is, vind je terug in de gebruiksaanwijzing. Is de druk te laag, vul je ketel dan bij. Moet je elke keer dat je kijkt de ketel bijvullen, dan lijkt het erop dat er ergens een lek in je leidingen zit en kun je maar beter een monteur laten komen.

5.     Laat je cv waterzijdig inregelen

Ook een mooi klusje voor de monteur: je cv-installatie waterzijdig inregelen. Dat wil zeggen: zo afstellen dat het warme water goed verdeeld wordt over het hele systeem. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat de radiator die het dichtst bij de cv-ketel staat het snelste en het meeste warme water krijgt terwijl die aan de andere kant van het huis nauwelijks wordt opgewarmd. Dat is op te lossen door de radiatorkranen en voetventielen precies goed af te stellen. Wel zo efficiënt en comfortabel. 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?