Irmy gaat besparen: welke maatregelen kiest ze?

18 maart 2016

In haar vorige column vertelde Irmy van Paassen hoe zij als buurtbegeleider bij Buurkracht ook over maatregelen in haar eigen huis uit 1933 is gaan nadenken. Daar hangt nog een oude ketel, overal zit enkel glas, en de vloer en muren zijn niet geïsoleerd. Brrr. Werk aan de winkel! Hoe pakt Irmy het aan?

irmy huis voor besparen energieVan mijn lijstje is inmiddels één maatregel afgevallen. Toen ik me in de mogelijkheden ging verdiepen, bleek namelijk dat vloerverwarming voor mij niet echt veel oplevert. In de helft van de kamer ligt een terrazzovloer. Daaronder kun je niet isoleren. Dan blijft dus maar de helft over waar het wel kan. Bovendien heb ik geen vochtprobleem, en met dubbel glas, een nieuwe ketel en spouwmuurisolatie ga ik al van label G naar label C. Of ik er nou wel of geen vloerisolatie bovenop gooi. Daar kwam ik achter via www.verbeteruwhuis.nl, waar je in een paar stappen inzicht krijgt in welke maatregelen welke invloed op je energielabel hebben.

Inmiddels heb ik een hele serie offertes opgevraagd. Daarbij heb ik nu ook zelf ondervonden dat je voor elke maatregel eigenlijk minimaal drie leveranciers moet benaderen. En dat het handig is om ook minstens één leverancier bij je thuis uit te nodigen. Daar komen toch weer dingen uit waar je zelf niet aan gedacht hebt. Zo had ik een glaszetter over de vloer die me nuttige tips gaf: bijvoorbeeld om in de badkamer te kiezen voor geblindeerd glas in plaats van jaloezieën om inkijk te voorkomen. Daar blijft alleen maar vocht achter hangen. Hij gaf ook aanwijzingen waar de ventilatiestrips het beste aangebracht kunnen worden. Goede voorstellen waarvan ik dankbaar gebruikgemaakt heb bij mijn volgende offerteaanvragen.

irmy huis achter energie besparenEn dan moet je kiezen. Daarbij heb ik ook heel goed op de voorwaarden gelet. Als ik dubbel glas laat plaatsen, wil ik bijvoorbeeld graag mijn houten kozijnen behouden. Dat betekent dat ik ze opnieuw moet schilderen zodra het nieuwe glas erin zit. Eén leverancier zet ze meteen voor je in de grondverf, de andere twee doen dat niet. De prijs lag wat hoger, maar dat verschil win je dan dus voor een deel terug in de afwerking.

Ik heb niet alleen naar de prijs en de voorwaarden gekeken, maar ook reviews opgezocht op internet: welke ervaringen hebben anderen met deze leveranciers? Dat is ook heel informatief. En nu ben ik klaar om de opdrachten te verstrekken. Het totale bedrag waarvoor ik dat ga doen, valt me alles mee. Voor zo’n € 5.500,- heb ik straks dubbel glas, een energiezuinige ketel én spouwmuurisolatie. Plus een lagere energierekening, meer comfort en een huis met een hogere verkoopwaarde. Dat vind ik veel waar voor je geld.

Niet dat ik dat op de plank heb liggen; daarvoor vraag ik een duurzaamheidslening aan. Hoe dat verloopt, lees je mijn volgende column. Heb je ondertussen al vragen of opmerkingen? Voel je vrij om mij te mailen: irmy@buurkracht.nl.

 

Deel 3: Maar hoe komt ze nu aan het geld?

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?