Irmy gaat besparen – maar hoe komt ze nu aan het geld?

20 april 2016

In haar vorige columns vertelde Irmy van Paassen hoe zij als buurtbegeleider bij Buurkracht ook over maatregelen in haar eigen huis uit 1933 is gaan nadenken. De offertes voor een nieuwe hr-ketel, dubbel glas en spouwmuurisolatie zijn binnen. Het totaalbedrag van € 5.500,- viel haar alvast mee. Nu die duurzaamheidslening nog waar ze haar zinnen op gezet heeft. Hoe werkt dat?

Buurkracht img 3086 klein
Irmy aan de slag met de duurzaamheidslening

“Of je een duurzaamheidslening kunt krijgen, waarvoor en onder welke voorwaarden, verschilt per gemeente. Op www.verbeteruwhuis.nl kun je opzoeken hoe dat zit. Bij mij in Eindhoven moet je woning bijvoorbeeld een woz-waarde van onder de vijf ton hebben en moet je voor minimaal 50 procent eigenaar van het huis zijn om een lening aan te kunnen vragen. Daarnaast moet je een bewijs van inkomsten over kunnen leggen waaruit blijkt dat het realistisch is dat je de lening gaat terugbetalen. Dat zat gelukkig allemaal snor.

Er stond me dus geen strobreed in de weg om de aanvraag in te vullen en in te dienen. Daarbij was het handig dat ik de offertes al binnen had. Die kon ik als bijlage aan mijn aanvraag toevoegen. Het kostte me niet eens zo veel tijd om alles bij elkaar te zoeken en te uploaden. En het mooie was: na twee weken kreeg ik al bericht van de gemeente: mijn aanvraag was positief beoordeeld.

Maar daarmee ben ik er nog niet, dit was nog maar de eerste ronde. Ik zit nu voor een pak papier van SVn, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting dat mijn lening uiteindelijk moet toekennen. Die heb ik net per post toegestuurd gekregen. Het wordt nog een hele kluif om me daar doorheen te worstelen. Maar als dat goed gaat, en ze vinden bij SVn ook dat ik aan alle voorwaarden voldoe voor een duurzaamheidslening, dan ga ik binnen een paar maanden van label G naar label C.

In mijn volgende column lees je of ik door de bureaucratische molen ben gekomen. Spannend! Heb je ondertussen al vragen of opmerkingen? Voel je vrij om mij te mailen: irmy@buurkracht.nl.”

 

Deel 4: Krijgt ze een lening?

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?