Irmy gaat besparen - hr++-glas

11 augustus 2016

Buurtbegeleider Irmy van Paassen is met een duurzaamheidslening flink aan het klussen geslagen in eigen huis. Te beginnen met spouwmuurisolatie. Een paar weken later ging al het enkel glas uit de kozijnen en kwam daar hr++-glas voor in de plaats. Hoe ging dat?

Buurkracht afbeelding1
Zijn de kozijnen wel breed genoeg voor dubbele beglazing? Bij mij was dat gelukkig het geval. De glaszetters zijn een hele tijd bezig geweest om de kozijnen overal geschikt te maken voor hr++-glas en ze alvast in de primer te zetten.
Buurkracht afbeelding2
Twee dagen lang is er keihard gewerkt. Ook toen het begon te regenen, ging het werk gewoon door. Dat moest ook wel, want de oude ramen waren er al uit. Onder een zeiltje plaatsten de glaszetters nieuwe ramen in de kozijnen van de huiskamer.
Buurkracht afbeelding4
Voor en na de behandeling: het badkamerraam. Voorheen hingen er jaloezieën voor, zodat mensen niet naar binnen konden kijken. Maar dat had allerlei nadelen: er bleef vocht achter hangen en de kalk sloeg erop neer.
Buurkracht afbeelding5
Nu heb ik daar een soort melkglas. Daar kijk je ook zonder jaloezieën niet doorheen. Weg vocht, en dat merk je ook aan de spiegel. Die beslaat nu veel minder. Wat mij betreft is dit het pronkstuk.
Buurkracht afbeelding3
Isolatie is mooi, maar je moet wel kunnen blijven ventileren. Ook daar is voor gezorgd. Hier zie je bijvoorbeeld dat bij het middelste raam in de logeerkamer een ventilatiestrip is aangebracht.

Ondertussen is ook de oude cv-ketel vervangen voor een nieuwe hr-ketel. In mijn volgende column lees je daar meer over. En over hoe deze ingrepen me bevallen. Heb je ondertussen al vragen of opmerkingen? Voel je vrij om mij te mailen: irmy@buurkracht.nl.

 

Deel 7: Een nieuwe hr-ketel

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?