Zes tips om inzicht in energieverbruik en energiebewustzijn in de buurt te vergroten

22 juni 2018

Energie besparen begint vaak met inzicht in je eigen verbruik. Hoeveel gas verbruik je om je woning op te warmen? Waar lekt warmte weg uit je huis? Hoeveel stroom verbruikt je koelkast, je verlichting, de pomp in de vijver? Er zijn allerlei manieren om daarachter te komen. En als je daar samen met buurtgenoten mee aan de slag gaat, kun je nog leuke vergelijkingen maken ook. Tips om je energiebewustzijn en inzicht in je verbruik te verhogen.

Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht van tips voor samen activiteiten ondernemen en het overzicht: alles over elektriciteit en je verbruik in huis

Buurkracht 2 huiskamerbijeenkomst color klein
Er zijn alleriei manieren om inzicht te krijgen in je eigen energieverbruik. En zo kunnen je buurtgenoten ook meer inzicht krijgen in hun eigen energieverbruik.

Ga slurpers speuren met energieverbruiksmeters

Voor een paar tientjes schaf je (samen) een energieverbruiksmeter aan. Dat is een soort stekker die je kunt aansluiten op alle apparaten in en rond je huis om het stroomverbruik te meten. Zo kun je op jacht naar stroomslurpers en sluipverbruikers in huis. Laat de energieverbruiksmeter(s) rouleren in je buurt en maak er een soort gezelschapsspel van. Wie weet bedenk je samen ook slimme manieren om je stroomverbruik terug te dringen. Met Buurkracht kun je gratis Slurpers Speuren.

Volg je verbruik met een energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager kun je digitaal koppelen aan je slimme meter. En vervolgens kun je je energieverbruik op de voet volgen. Bij sommige energieverbruiksmanagers kun je je verbruik van de voorgaande dag zien, ander werken realtime. Een handige manier om de pieken in je gas- en stroomverbruik in de gaten te houden en te testen hoe je dat kunt beïnvloeden. Probeer eens wat verschillende nachttemperaturen bijvoorbeeld. Ook leuk om met je buurt te delen via een buurtapp of social media. Op www.energieverbruiksmanagers.nl vind je ze (bijna) allemaal, inclusief de kosten, wat ze doen en hoe de beheerders met je gegevens omgaan.

Doe de tochttest

Tocht het in huis maar weet je niet waar de kieren zitten? Steek een kaars op, en loop ermee rond. Stop op verschillende hoeken in de kamer en kijk naar de bewegingen van de vlam. Hou ‘m ook in de buurt van plekken waarvan je vermoedt dat daar tocht vandaan komt. Dat geeft je heel waarschijnlijk een goede indicatie. Je bereikt hetzelfde effect met een lucifer.

Warmtelekken ontdekken

Met een warmtecamera kun je heel mooi in beeld brengen waar de energie uit je woning verdwijnt. Dat wil zeggen: wanneer de temperatuur buiten veel lager is dan binnen en de verwarming aan staat. Zo kun je in de hele straat of buurt alle gevels fotograferen en uitzoeken waar de verschillen zitten. Dan moet je natuurlijk wel over zo’n camera beschikken. Ze zijn vrij prijzig, maar je kunt ze in veelal ook gewoon een paar dagen huren. Buurkrachtbuurten kunnen een warmtecamera reserveren.

Meet de binnentemperatuur van je buitenmuur

Met een thermische kaart kun je testen hoe de isolatie van je buitenmuren ervoor staat. Je zet de thermostaat op de aangegeven binnentemperatuur en plaatst de thermische kaart tegen je buitenmuur. Is de temperatuur van de muur zo’n 4-6 graden lager dan de binnentemperatuur, dan is je muur mogelijk niet goed geïsoleerd. Sommige kaarten zijn ook geschikt voor gebruik op glas, zodat je een idee krijgt van de isolatiekracht van je ruiten.

Schakel een energieadviseur in

Nodig een energieadviseur uit om een ronde door de buurt te maken en een representatief huis te onderzoeken op besparingsmogelijkheden. Dat bespaart je een hoop gezoek op internet en helpt jou en je buurtgenoten goede keuzes te maken. Er zijn wel kosten aan een energieadviseur verbonden, maar je zou eens kunnen informeren bij je gemeente. Misschien valt er iets te regelen.

Inzicht met Buurkracht

Als jouw buurt een Buurkrachtbuurt is of wordt, krijg je toegang tot allerlei manieren om het energieverbruik in de buurt zichtbaar te maken. Buurkracht leent energieverbruiksmeters en warmtecamera’s uit en geeft inzicht in je energieverbruik via een persoonlijke pagina op buurkracht.nl. Via Buurkracht kun je bovendien ludieke bewustwordingsacties opzetten met behulp van de energiefiets of mysterieuze aantrekkingskasten. Gegarandeerd dat energiebesparing dan echt gaat leven!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?