Inspirerende Buurtendag

19 november 2014

Hoe krijg je je buurt mee? Hoe houd je de vaart erin? Op de Buurtendag van Buurkracht op 27 oktober kwamen buurtteams uit het hele land bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. De energie spatte eraf!

Buurkracht  mg 2135 klein buurtendag 2014
Gezellig

Van Leeuwarden tot Reuver en van Hoonhorst tot Dongen, uit het hele land waren buurtteams afgereisd naar Den Bosch. Plaats van handeling was Orthen 63, waar niet alleen een 150 kV-station staat, maar waar zich ook het Slimme Meter Testlab van Enexis bevindt. Een gepaste omgeving voor een dag vol energie. Ook het optreden van Prem Radhakishun als dagvoorzitter, altijd goed voor pittige discussies, droeg bij aan het hoge energieniveau. Maar het waren vooral de vele bezoekers uit de buurten zelf die elkaar met hun enthousiasme aanstaken.

Alles kan

De aanwezigen doorliepen een vol programma. Onder andere met Brendan de Graaf, oprichter van TexelEnergie en nu directeur van de Duurzame Energie Unie, die vertelde hoe hij met enkele andere Texelaars een succesvol energiebedrijf uit het niets heeft opgetrokken. Een aanstekelijk avontuur met als moraal: alles kan, als je maar doorzet. In de middag hield Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, een gedreven betoog over de toekomst. Binnen 20 jaar moeten we de omslag maken naar een energieneutrale maatschappij, hield ze de zaal voor in haar presentatie getiteld ‘opschieten en opschalen’.

Afwisselend programma

Gezamenlijke sessies werden afgewisseld met geanimeerde rondetafelgesprekken, workshops en rondleidingen op het terrein. De reacties waren onverdeeld enthousiast. En twee teams gingen niet alleen met nieuwe inspiratie, maar ook met een cheque naar huis. Die waren voor de buurten die de meeste virtuele kaarsjes hadden verzameld met de actie ‘Lamp uit, kaars aan’, een wedstrijd die was geëindigd in een bloedstollende nek-aan-nekrace tussen Venlo ’t Ven en Breda Princenhage – Ambachtenbuurt. Met als eindstand: 1075 – 885. Daarmee hebben beide buurtteams duidelijk bewezen dat ze hun omgeving goed in beweging kunnen brengen.

Meer over de Buurtendag 2014

Buurkrachtteams ontmoeten elkaar op inspirerende Buurtendag
Prem: "Respect voor de stille kracht"
Marjan Minnesma: Kom in actie en geloof in je eigen kracht
Het geheim van succesvol verduurzamen met je buurt
Videocompilate van de Buurtendag
Hoe kun je als gemeente de buurt helpen?

Over Buurkracht

Buurkracht is een initiatief van Enexis Holding N.V. dat erop gericht is buurten bij elkaar te brengen om samen met energiebesparingsmaatregelen aan de slag te gaan. Betrokken buurtbewoners nemen het voortouw en Buurkracht ondersteunt. Ruim veertig buurten in het noorden, oosten en zuiden van het land zijn inmiddels als Buurkrachtbuurt actief. Meer informatie: marije@buurkracht.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?