Inspirerend woningbezoek in Noordenbergkwartier

15 december 2016

Het Noordenbergkwartier in Deventer is beschermd stadsgezicht. Dat het niet eenvoudig is om in die prachtige oude herenhuizen je energieverbruik omlaag te krijgen, bleek al tijdens de buurtbijeenkomst in oktober. Maar ondanks dat lang niet alles mag, kan er veel. Dat bewees Gerben uit de Gibsonstraat met de renovatie van zijn eigen huis. Op 10 december gingen zo’n tien buurtgenoten bij hem op de koffie om het resultaat te bekijken.

Buurkracht noordenbergkwartier foto bij verslag rana
Gibsonstraat Noordenbergkwartier

Om tien uur ’s ochtends stond Gerbens bezoek op de stoep. Mét Buurkrachttaart en lekkere koek. Een select gezelschap van buurtgenoten die samen energiebesparingsacties voor de buurt voorbereiden voor glasisolatie, woningisolatie en zonnepanelen. En deels zelf ook in een vergelijkbaar huis wonen. Ook Rana Berends van Buurkracht was erbij. “Gerben heeft zijn woning aangrijpend aangepakt”, vertelt ze. “Hij liet foto’s zien van voor en na de behandeling: het hele huis is gestript om bijvoorbeeld onder de knusse schrootjes weer mooie pleisterplafonds vandaan te halen.”

Zonnepanelen uit het zicht

Bij het opknappen van het huis heeft Gerben ook diverse energiebesparende maatregelen genomen. “Overal is dubbel glas in gezet, het dak is geïsoleerd, alle radiatoren hebben digitale thermostaten die los van elkaar zijn in te stellen en op het dak ligt nu aan de zuidoostkant een aantal zonnepanelen. Onzichtbaar vanaf de straat. Dan mag het. Het is niet de gunstigste ligging ten opzichte van de zon en in de winter valt er ook wat slagschaduw op enkele panelen, maar dan nog leveren ze behoorlijk wat stroom. Daarnaast heeft Gerben zonnecollectoren op datzelfde dak laten plaatsen voor zijn nieuwe zonneboiler. Die zorgt in huis voor warm water. We zijn ook in de ‘machinekamer’ geweest om die te bewonderen, samen met de energiezuinige nieuwe cv-ketel.”

Keuzes maken

Dankzij de ingrepen die Gerben heeft laten doen, heeft hij een gasverbruik van zo’n 1500 kuub per jaar, wat meer dan netjes is voor zo’n huis. En hij wekt zijn eigen stroom op. Hij heeft ook een paar maatregelen bewust niet genomen. “Deze huizen hebben geen spouw”, zegt Rana. “Maar volgens Gerben fungeren de huizen links en rechts van zijn woning als enorme spouwmuren. De voor- en achtergevel kun je alleen aan de binnenkant isoleren, maar dan lever je ook wat je ruimte in. Daar heeft hij niet voor gekozen. Ook de vloer heeft hij niet laten isoleren, omdat hij zijn kelder wilde kunnen blijven gebruiken als opslag voor zijn hobbygereedschappen. Wel is daar ventilatie aangebracht, om het niet te bedompt te maken. Qua isolatie is de vloer in deze buurt sowieso wel een uitdaging, ook omdat de IJssel zo dichtbij is en veel kelders en kruipruimtes vochtig zijn. Een van de werkgroepen zoekt uit wat daar de mogelijkheden voor zijn.”

Waardevol bezoek

Voor de bezoekers, voor het grootste deel buurtgenoten, was het kijkje achter de schermen bij Gerben heel waardevol. “Er werd geanimeerd gepraat over hoe je monumentale panden en woningen in beschermd stadsgezicht goed kunt aanpakken. Als je dat slim doet, betalen de investeringen zich zeker terug. Mooie inspiratie voor de werkgroepen. Als zij hun vooronderzoek afgerond hebben, gaan we weer een buurtbijeenkomst organiseren. Hou dus de buurtpagina goed in de gaten, dan mis je die niet.”

Noordenbergkwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Noordenbergkwartier