Inspiratie voor isolatie in monumentaal Noordenbergkwartier

22 november 2017

Ultradun isolerend glas was een van de nieuwigheden op de inspiratiemarkt op 20 november in Noordenbergkwartier in Deventer. Aannemers, glasbedrijven en installateurs lieten er zien hoe je de monumentale panden in de buurt zuiniger en warmer kunt maken. Ook kon je er een gratis warmtescan aanvragen. En voor extra inspiratie gaven architect Martin Kleine Schaars en energie­adviseur Ben Dull lezingen met tips uit de praktijk. Meld je aan op de buurtpagina voor alle informatie.

Buurkracht img 20171120 wa0001
Inspiratie voor isolatie

Isolatie is maatwerk in het Noordenbergkwartier, vertelde mede-initiatiefnemer en lid van het buurtteam Ad de Zwart in zijn welkomstwoord. De woningen zijn allemaal verschillend en vaak meer dan 100 jaar oud. De meeste zijn monumentaal of vallen onder beschermd stadsgezicht. Daarom organiseerde het buurtteam geen collectieve actie, maar een inspiratiemarkt. Zo hadden alle bezoekers de mogelijkheid om bij verschillende leveranciers persoonlijke adviezen in te winnen over hun eigen woning.

Geluid en comfort

De avond startte met de lezing van architect Martin Klein Schaars. Wim Hauptmeijer van het buurtteam: “Martin heeft ook een woning in de binnenstad. Hij benadrukte dat je niet alleen isoleert voor energiebesparing, maar ook tegen geluidshinder en voor meer wooncomfort. Want onze woningen zijn gehorig en kunnen behoorlijk tochten. Ook wees hij erop dat je gedrag minstens zo belangrijk is als isolatie. Als je alle ramen open laat staan en apparatuur niet uitzet, dan ben je dief van je eigen portemonnee.”

Woningabonnement

Hoe je kunt isoleren zonder te investeren, vertelde Ben Dull. De energieadviseur introduceerde het ‘woningabonnement’. Wim: “Bij een woningabonnement wordt eerst een energiebesparingsadvies gemaakt. Daarin staat hoeveel je kunt besparen met welke maatregelen. Vervolgens kun je de maatregelen laten uitvoeren. De kosten worden betaald uit de maandelijkse besparing. Dit kan voor onze woningen heel interessant zijn. Zo wordt isoleren betaalbaar.”

Innovaties

Na de lezingen stonden de leveranciers klaar met hun adviezen en producten. Wim: “We hadden met name bedrijven uitgenodigd die weten wat de uitdagingen zijn voor ons soort woningen. Isolerend glas is bijvoorbeeld kostbaar omdat je hiervoor het houtwerk om de ramen moet vervangen. Er is nu sterk isolerend Japans glas van maar 2,5 mm dik dat wél in oude sponningen past. Dan was er een isolatiebedrijf dat dakisolatie aanbood met afstandhouders in plaats van direct tegen het dakbeschot. Dat schijnt weer beter te isoleren omdat er minder warmte- en koude-overdracht is. En ook interessant: een installateur verkocht kleine ventilatortjes voor onder de radiator die zorgen dat je woning sneller opwarmt.”

Gratis warmtebeeld

Bewoners die nog niet weten wat ze precies aan hun woning moeten doen, konden terecht bij de kraam van Buurkracht en het buurtteam. Hier lag een intekenlijst klaar voor een gratis warmtescan met de warmtecamera. Buurtbegeleider Rana Berends legde uit hoe je aan de kleuren op een warmtebeeld kunt zien waar je woning warmte lekt. Het buurtteam wil in januari of februari warmtebeelden gaan maken in de buurt.

Doe mee

Wim kijkt tevreden terug op de avond: “De leveranciers waren voortdurend druk in gesprek en veel bewoners hebben afspraken gemaakt voor persoonlijk advies. En daar was het ons om te doen. 18 bewoners hebben zich al ingeschreven voor een gratis warmtebeeld. In januari komen we als buurtteam bij elkaar om een planning te maken en gaan we bij iedereen langs. Bewoners kunnen zich tot die tijd nog inschrijven voor de actie op onze buurtpagina. Doen!”

Noordenbergkwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Noordenbergkwartier