Infraroodpanelen: waarom zou je lucht verwarmen?

27 januari 2018

De zon aan je plafond. Of muur. Zo zou je infraroodpanelen kunnen zien. Ze verwarmen niet de hele ruimte, maar alleen wat massa heeft, zoals meubels, maar ook mensen. Wel zo efficiënt, want waarom zou je lucht verwarmen? Is dit dan de verwarming van de toekomst?

Buurkracht albano
Infraroodpanelen verwarmen niet de hele ruimte, maar alleen wat massa heeft, zoals meubels en mensen

Hoe werken infraroodpanelen eigenlijk?

Infraroodpanelen of IR-panelen zijn platte panelen die aan de achterkant geïsoleerd zijn en aan de voorkant warmte uitstralen. In lange golven, van ongeveer 10 micrometer, die hun warmte pas afgeven als ze een oppervlak raken. De lucht ertussen wordt dus niet verwarmd; zo gaat er geen energie verloren. Je voelt de warmte als je in de straling zit, tot een afstand van zo’n 3 meter.

Wat betaal je daar nou voor?

Je hebt infraroodpanelen in allerlei soorten en maten, kleuren en vormen – zelfs als kunstwerken - en natuurlijk zitten daar flinke prijsverschillen tussen. Maar om je een idee te geven: een exemplaar van 0,5 x 0,5 meter met een vermogen van 450 watt heb je al voor zo’n € 230,-. Hiermee kun je een (goed geïsoleerde) kamer van zo’n 10 m2 verwarmen. Voordeel is ook dat je geen dure cv-ketel en radiatoren nodig hebt als je je hele huis met infraroodpanelen vol zou hangen. En dat je ze per ruimte kunt bedienen. Maar of je uiteindelijk voordelig uit bent, is de vraag. Ze slurpen nog behoorlijk veel stroom: 450 watt kost je toch zo’n € 0,20 per uur.

Is het geschikt als vervanging van je cv?

Volledig overstappen op infraroodverwarming kan op dit moment alleen als je huis extreem goed geïsoleerd is. Anders heb je wel erg veel panelen nodig om je woning te verwarmen. En heb je veel meer stroom nodig dan je met zonnepanelen op eigen dak kunt opwekken, zeker in de winter als je verwarming nodig hebt.

Wanneer zijn infraroodpanelen handig?

Voor bijverwarming bijvoorbeeld. Denk aan wat comfortabele extra warmte in je zithoek, of ook fijn: een paneeltje met een lage stand onder je bureau op je werkkamer, zodat je benen en voeten lekker warm blijven. Ook in ruimtes waar je maar kort bent of die je weinig gebruikt kun je heel goed infraroodpanelen ophangen, zoals in de badkamer. Op zo’n plek valt er ook aan te verdienen: stel, je spaart 60 kuub gas per jaar uit door de radiator in je badkamer te vervangen door een infraroodpaneel, en dat paneel verbruik 100 kilowatt stroom per jaar, dan daalt je rekening met € 18,00 per jaar. En je CO2-uitstoot met 80 kilo. Overigens is het in ruimtes waar je dagelijks maar even bent, wel handig om te kiezen voor panelen met een korte opwarmtijd.

Is infraroodverwarming wel comfortabel?

Dat is uiteraard persoonlijk. Maar het is wel een iets andere ervaring dan luchtverwarming, meer alsof je in de zon zit. Weet je niet zeker of je dat prettig vindt? Overweeg dan om eerst één paneel te kopen of uit te proberen, zodat je dat ‘op proef’ kunt ervaren. Of breng eens een bezoek aan iemand uit je buurt die al infraroodpanelen heeft hangen.

En wat je verder moet weten

1.     Je kunt het zo geavanceerd maken als je wil: er zijn panelen met een simpele aan/uit-schakelaar, maar ook panelen met verschillende standen of een thermostaat die het paneel uitschakelt (of terugschakelt) als de ingestelde temperatuur is bereikt. Sommige panelen hebben zelfs een bewegingssensor. Aan jou de keus.

2.     Er zijn nog geen keurmerken voor infraroodverwarming. Je kunt wel letten op keurmerken voor de elektrische veiligheid en veilige sterkte van elektromagnetische velden, zoals: Tüv, Geprüfte Sicherheit (GS) en KEMA.

3.     Het is nog onbekend hoelang een infraroodpaneel meegaat. Sommige fabrikanten geven 10 jaar garantie, anderen 5 jaar of maar 1 jaar. De garantie op de elektronische regeling (schakelaar of thermostaat) is meestal korter dan die op het paneel.

Bron: Milieu Centraal

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?