In Nieuw-Dordrecht wint milieu, wooncomfort én portemonnee

09 maart 2015

Al ‘drie huishoudens’ minder CO2-uitstoot

Persbericht. De energiebesparingskoorts is goed toegeslagen in Nieuw-Dordrecht. Sinds half januari deden al tien huishoudens mee aan de buurtactie voor isolatie. In totaal namen ze dertien energiebesparende maatregelen. Goed voor een verwachte besparing per jaar van € 4.845,- en 7.475 m3 aan gas. Daarmee compenseren ze de C02-uitstoot van drie huishoudens in een jaar.

Isolatiemaatregelen in Nieuw DordrechtNieuw-Dordrecht is een van de al bijna zestig buurten in Nederland die deelnemen aan Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V. om buurten te ondersteunen bij energiebesparingsmaatregelen. Half januari vond in dit verband een dorpsbijeenkomst plaats over de isolatieactie voor het dorp, daarna ging het snel.

Stiller, aangenamer

Jeroen Karstenberg, een van de deelnemers: “Na die avond heb ik me meteen op buurkracht.nl aangemeld voor een persoonlijke offerte. De week erop kwam er een installateur langs. Die boorde hier en daar een gaatje, en wist te melden dat alleen in de achtermuur een beetje glaswol zat, de andere muren waren helemaal niet geïsoleerd. Ik heb besloten de voor en zijmuren aan te pakken, in totaal 117 m2, en de achtermuur te laten zoals die was. Weer een week later is de installateur aan het werk gegaan. In een dag was het gebeurd.” Hoeveel energie Jeroen nu bespaart, kan hij nog niet zeggen. “Mij ging het vooral om het comfort. Ik merk al meteen dat het een stuk stiller is in huis, en aangenamer; er is minder trek in de kamer.”

Olievlek

Marjan Hendriks, de buurtbegeleider van Buurkracht die Nieuw-Dordrecht met raad en daad bijstaat, hoopt dat deze eerste serie maatregelen als een olievlek gaat werken. “Nieuw-Dordrecht is een nuchter dorp: eerst zien, dan geloven. Nu kunnen bewoners het enthousiasme zien van degenen die al maatregelen hebben genomen; wie weet wekt dat een nieuwe golf maatregelen op.”

Pluim voor de gemeente

Ook het duurzaamheidspodium Educohof van de gemeente Emmen helpt actief mee om energiebesparing in Nieuw-Dordrecht tot een succes te maken. Marjan Hendriks: “Allereerst door Buurkracht en Nieuw-Dordrecht bij elkaar te brengen. Ter voorbereiding op de eerste buurtbijeenkomst heeft de gemeente vervolgens drie woningen laten doorlichten op besparingsmogelijkheden, boven op de woning die Buurkracht onderzocht. Toen bleek dat meer bewoners zo’n scan wilden, bood de gemeente die voor € 25,- aan, een derde van de normale kosten. Ik heb een vaste contactpersoon, Harriët Hof, programmamanager van Educohof, die voortdurend vinger aan de pols houdt en meedenkt over hoe ze kan helpen. Mooi hoe die samenwerking loopt.”

Meer informatie

De isolatieactie in Nieuw-Dordrecht loopt nog tot 1 april. Woon je in Nieuw-Dordrecht en wil je meer weten? Neem dan contact op met initiatiefnemer Herman Reurink. Ben je nog niet aangemeld, maak dan vrijblijvend een account aan.

 

Nieuw-Dordrecht

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Nieuw-Dordrecht