In de winkel van Buurkracht

27 december 2016

Dat je als buurt van Buurkracht slurpers kunt speuren met energiestekkers en lekken kunt ontdekken met de warmtecamera, weten de meesten al. Maar tegenwoordig valt er veel meer te halen in de winkel van Buurkracht. Die is de afgelopen periode namelijk flink uitgebreid.

Het Spelen met Energiepakket zit vol leuke spulletjes die iets met energie te maken hebben

Bij samen energie besparen spelen heel wat vragen. Van ‘hoe zit het nou precies met mijn eigen energieverbruik thuis’ tot ‘hoe maak ik samen energie besparen nou leuk voor iedereen in buurt’. In de winkel van Buurkracht vind je activiteiten die je hierbij helpen.

Hoe zit het met je eigen energieverbruik?

1 Slurpers speuren met energiestekkers

Welk apparaat is de grootste energieslurper bij jou thuis? De koelkast? De droger? Of toch je waterkoker? Via Buurkracht kun je energieverbruiksmeters in bruikleen krijgen. Aan te sluiten op alles waar een stekker aan zit. Meer over Slurpers Speuren.

2 Lekken ontdekken met de warmtecamera

Wit is warm en blauw/paars is koud. Dat zie je op de beelden van de warmtecamera’s waarmee de buurtteams van Buurkracht rond kunnen gaan. De mooist manier om te zien waar jouw huis warmte lekt. Hier lees je meer over wat warmtebeelden eigenlijk zeggen. Meer over Lekken Ontdekken.

Energie besparen voor de buurt

3 Samen besparen met HIER Klimaatstraatfeest

De straat of buurt die de meeste klimaatpunten verdient, wint een fantastisch straatfeest ter waarde van vijfduizend euro. Voor Buurkrachtbuurten is er een eigen competitie met een eigen hoofdprijs. Leuk als je de hele buurt wilt enthousiasmeren voor samen energie besparen. Meer over het Klimaatstraatfeest voor Buurkrachtbuurten.

4 Energie opwekken met de energiefiets

Je eigen limonade of biertje koud trappen op de energiefiets. Hoe leuk is dat? Het buurtteam in Vonderkwartier kwam ermee om hun buurtgenoten te laten ervaren hoeveel inspanning je moet verrichten om daarvoor elektriciteit op te wekken. Een doorslaand succes. In het voorjaar van 2017 komt er een Buurkrachtenergiefiets voor alle buurten beschikbaar.

Energie en kinderen

5 Spelen met energiepakket

Energie wordt vaak gezien als een onderwerp voor volwassenen. Maar, kinderen kunnen er vaak veel meer mee dan we denken. Door zelf energie op te wekken met een knijpkatje. Of door samen quizvragen te beantwoorden of een warmtetekening te maken. Meer over het Spelen met Energiepakket.

6 Energie onderzoeken met de mysterieuze aantrekkingskast

Een andere manier om in te spelen op die natuurlijke nieuwsgierigheid is de aantrekkingskast. Een kant-en-klare buurtactie met trekkastjes en workshop, die niet alleen kinderen bij energie besparen betrekt, maar ook hun ouders. Meer over de Aantrekkingskast.

7 Bespaarkalender met winstboekje en stickers

Wist je dat je met kleine veranderingen echt honderden euro's per jaar kunt besparen? En het is ook nog eens goed voor het milieu. Speciaal voor Buurkrachtbuurten is er daarom een superleuke Bespaarkalender voor het gezin. Om thuis mee te spelen en aan de slag te gaan. Meer over de Bespaarkalender.

Elkaar ontmoeten in de Buurtenbank

Het paradepaardje van de winkel van Buurkracht is de Buurtenbank. Het kunstwerk is gemaakt met 100 oude lampenkappen en bespaarwensen uit de eerste 100 buurten van Buurkracht. De bank is een echte eyecatcher op bijzondere gelegenheden. Maar let op: het vervoer en het opzetten ervan vereist redelijk wat eigen inzet en zorg. In dit filmpje zie je de officiële ingebruikname ervan door minister Blok in de 100ste buurt Hoogvonderen. Je buurtbegeleider kan je meer vertellen over de Buurtenbank.

Je vindt de winkel van Buurkracht op de website via ‘zo-werkt-het’, direct onder de vijf stappen.

Javascript uitgeschakeld

Om Buurkracht.nl te bekijken moet JavaScript ingeschakeld zijn. Het lijkt er echter op dat JavaScript is uitgeschakeld of niet wordt ondersteund door je browser. Schakel je JavaScript in door je browseropties aan te passen en het opnieuw te proberen.

Hoe tevreden bent u met deze pagina?

Bedankt!

Uw feedback is met succes verstuurd.

Feedback?