“Ik wil bewijzen dat het kan”

18 februari 2015

Initiatiefnemer Robert Lommen uit ’t Ven in Venlo is hard op weg zijn woning aardgas-vrij te maken. Een principekwestie: “Ik wil bewijzen dat het kan.”

Buurkracht img 20150124 wa0002 robert breed
Het huis van Robert

Al voordat hij Buurkracht introduceerde in ’t Ven, liep Robert rond met het idee om zijn eigen energierekening voor gas tot nul terug te brengen. Uit idealisme, zeker. En ook omdat hij vertrouwen heeft in de techniek en wil laten zien dat het mogelijk is om bestaande bouw aardgas-vrij te krijgen. “Maar”, zegt hij er eerlijk bij, “het is een heel gedoe en heel kostbaar. Je moet het echt willen, want je verdient je investering niet snel terug.”

Nieuw in bestaande bouw

Robert wil echt. Begin januari heeft de Fraku uit Venlo en Itho Daalderop een warmtepompinstallatie in het huis uit 2005 van Robert geplaatst die zowel de lucht als het water in zijn huis moet verwarmen. “Ik had de zuidkant van mijn dak al vol zonnepanelen liggen”, zegt Robert. “Nu is op de noordkant nog eens 10 m2 aan zonnecollectoren neergelegd, die zijn aangesloten op een luchtwaterwarmtepomp en een 500-litervat voor warm tapwater. Een experiment: in bestaande bouw is deze combinatie helemaal nieuw. Itho heeft dan ook op allerlei plekken sensoren geplaatst, waarmee we nauwkeurig meten wat er gebeurt. Levert de installatie voldoende warme lucht en warm water? Hoe vaak moeten we bijstoken met aardgas? Als blijkt dat dit heel weinig voorkomt, kunnen we komend jaar de gaskraan dichtdraaien en de cv-ketel afschakelen.”

Buurtgenoten verder helpen

Van zijn buurtgenoten verwacht Robert niet dat ze net zo ver gaan als hij om energie te besparen. “Voor mij is het echt een hobby, waarbij ik ondertussen steeds meer technische kennis op doe. Die kennis zet ik graag in om mijn buurtgenoten verder te helpen en te enthousiasmeren. Zo zijn er bij mij in de straat alleen al drie of vier huishoudens offertes aan het aanvragen voor zonnepanelen. En of ze dat nou doen via de acties van Buurkracht of op eigen houtje, het gaat erom dat het gebéúrt. Elke vierkante meter is winst.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?