“Ik schrok ervan hoeveel we kunnen besparen”

07 juli 2015

Buurkracht bb de buurtjes
Buurtbijeenkomst Buurkracht De Buurtjes

Spouwmuurisolatie en zonnepanelen. Daar gaat buurtteam De Buurtjes uit Oss voorlopig op inzetten. Tijdens de eerste Buurkrachtbijeenkomst op 6 juli in De Deel stelden de teamleden zich voor aan de ruim twintig geïnteresseerden.

“Ik vond het een interessante avond”, vertelt Ingrid Dekkers. Samen met haar man Antoine en initiatiefneemster Diana van der Steen vormt ze buurtteam De Buurtjes. “Buurkracht presenteerde zich prima en ook het verhaal van de energieadviseur van Nibag sprak aan. Hij ging in op de resultaten van zijn buurt- en woningscan. Die woningscan had hij in onze woning uitgevoerd. Ik schrok ervan hoeveel we konden besparen, bijna 100 euro per maand! We hebben in het verleden al spouwmuurisolatie en dubbele beglazing aangebracht, maar die isolatie bleek ondertussen half vergaan. En tegenwoordig isoleert de dubbele beglazing veel beter. Spouwmuurisolatie zou in de hele wijk veel energie kunnen besparen.” Zonnepanelen staan ook hoog op de verlanglijst van het team. Ingrid: “Een buurtbewoner vertelde dat hij twee jaar geleden heeft meegedaan met de zonnepanelenactie van buurtteam Staatsliedenbuurt, in de wijk naast ons. Hij bespaart zo’n 300 euro per jaar. Dat is de moeite waard.”

Subsidie

De opkomst viel Antoine Dekkers een beetje tegen. “We hebben in de wijk geflyerd en zijn persoonlijk bij alle 164 huizen langs geweest. Het prachtige weer speelde misschien mee, maar er is ook nog niet veel animo. Vooral jongeren laten het afweten. En veel ouderen zien het nut niet meer van een investering.” Het team laat zich niet ontmoedigen. Ingrid: “We willen zelf spouwmuurisolatie, nieuwe dubbele beglazing en zonnepanelen. Daarvoor is het nu een goede tijd: de gemeente Oss geeft duurzaamheidsubsidies op energiebesparende maatregelen.” Via een (online) enquête hadden ook een aantal buurtbewoners al laten weten dat ze geïnteresseerd zouden zijn in maatregelen. Antoine: “Die gaan we ook nog benaderen.” Hoe dan ook, na de zomer gaat het team aan de slag met offertes aanvragen. Ingrid: “Als we eenmaal bezig zijn, zul je zien dat meer mensen mee willen doen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?