IJhorst van start met samen energie besparen

29 maart 2017

Dorpsbijeenkomst op 20 april: iedereen is welkom

In IJhorst hebben al behoorlijk wat woningen zonnepanelen. Toch valt er nog veel energiewinst te halen. Om hier een flinke impuls aan te geven, hebben zeven inwoners samen een energieteam gevormd. Met elkaar willen ze de buurt enthousiast maken voor gezamenlijke energiebesparingsacties. Op donderdag 20 april om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) presenteren ze hun plannen tijdens een bijeenkomst in Het Vosje, met als thema: isolatie. Iedereen is welkom.

Buurkracht ijhorst buurtteam nieuws
Het buurtteam in hun buurt

IJhorst heeft een goede basis om samen met energiebesparing aan de slag te gaan. “Het is een hecht dorp”, zegt Jan Vos, initiatiefnemer van het buurtteam dat naast hem uit Arend Muller, René Oomkens, Herman Wolting, Bert de Weerd, Diny Mateboer en Jeroen de Boer bestaat. “Bovendien leeft het onderwerp energie in het dorp: al heel wat woningen hebben bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak. Maar er zijn nog mogelijkheden genoeg om onze energierekening en onze CO2-uitstoot omlaag te krijgen. Bijvoorbeeld met isolatie. Daar willen wij werk van maken.”

Interessante warmtebeelden

Tijdens de bijeenkomst op 20 april worden een aantal warmtebeelden getoond, die het buurtteam in het dorp heeft genomen met een warmtecamera. “Die infraroodbeelden geven een aardige indicatie van waar de woningen warmte lekken en waar ze al goed geïsoleerd zijn. We hebben ook een isolatiebedrijf uitgenodigd om de mogelijkheden voor betere isolatie van de huizen te laten zien. Inwoners krijgen direct een aantrekkelijk, vrijblijvend aanbod én horen hoe zij kunnen profiteren van samen inkopen en een subsidieregeling. We brengen ook nog een interessant zonneproject op het dak van een caravanstalling in het dorp onder de aandacht. Van de groene stroom die daar wordt opgewekt, kan heel IJhorst meegenieten.”

Iedereen welkom op 20 april

Inwoners kunnen zich aanmelden op de website: buurkracht.nl/ijhorst. Jan: “We hopen dat veel dorpsgenoten een account aanmaken. Dan blijven ze op de hoogte van onze acties en activiteiten.  Ook staan er tips die niets kosten en direct resultaat opleveren.” Het energieteam hoopt veel dorpsbewoners in Het Vosje te begroeten op 20 april.

Buurkracht helpt

Het energieteam krijgt ondersteuning van Buurkracht, een kosteloos en niet-commercieel initiatief van diverse netwerkbedrijven, die eigendom zijn van provincies en gemeenten. In IJhorst zijn dit Enexis Groep en Rendo. Al zo’n 185 buurten in Nederland hebben hier goede ervaringen mee. Veel bewoners hebben hun energierekening zien dalen. Zo besparen bewoners in Koekangerveld samen al ruim € 9.000,- per jaar op hun energierekening. Het energieteam van IJhorst wil minstens zoveel besparen. Het doel: IJhorst energieneutraal in 2030. 

Meer informatie

Kijk op buurkracht.nl/ijhorst of neem gerust contact op met het energieteam. Meer weten over Buurkracht? Neem dan contact op met Alex de Ruiter.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?