Iedereen kan kampioen energie besparen worden

27 januari 2015

Er zijn kansen genoeg om energie te besparen voor de bewoners van Fatima. Dat bleek wel weer tijdens de buurtbijeenkomst op 26 januari in de Satijnhof, waar verschillende bewoners hun verhaal deden. Zoals Paul Wolbink, die met besparingsmaatregelen het afgelopen jaar zijn energielabel drie stappen verbeterde, van G naar D. Wie wil dat niet?
 
Buurkracht 150126 fatima bijeenkomst
Bijeenkomst Fatima

De buurtbijeenkomst was bedoeld om nog meer bewoners bij Samen Geeft Energie te betrekken, en om de samenwerking met Buurkracht nog een keer toe te lichten. Nicolaas Veltman, initiatiefnemer van deze samenwerking in de buurt, trapte de avond af. Hij heette iedereen welkom en vertelde dat het aanbod van Samen Geeft Energie om een persoonlijk energieadvies te laten uitbrengen, nog steeds loopt. En wie naar aanleiding van zo’n energieadvies maatregelen neemt, kan dankzij Buurkracht meteen zien wat de effecten zijn op het energieverbruik. Hoe dat werkt, vertelde Johan Boekholt van Buurkracht: op buurkracht.nl kun je via je persoonlijke pagina je eigen energieverbruik op de voet volgen. En vergelijken met dat van je buurt.
Energie besparen loont

Dat maatregelen nemen echt zin heeft, werd pas echt duidelijk bij de huldiging van de kampioen energie besparen Paul Wolbink, die niet helemaal toevallig ook in het buurtteam zit. Hij liet vorig jaar een energieadviseur langskomen en nam vervolgens zo’n beetje elke aanbeveling over. “Ik heb bijvoorbeeld de binnenmuur in de huiskamer laten isoleren, de zolder geïsoleerd, een extra isolatielaag op het platte dak gelegd en overal dubbel glas laten zetten. Inmiddels ben ik ook bezig met zonnepanelen, maar nu al is mijn energielabel drie stappen vooruitgegaan, van G naar D.” 
Uitkijken naar de warmtecamera

Een andere bewoner die flink bespaart dankzij het genoten energieadvies, is Ed van den Dungen. Hij liet zijn dak en gevel isoleren, zijn cv-ketel vervangen, dubbel glas en kunststof kozijnen plaatsen en zonnepanelen installeren. “Mijn energieverbruik is met 30% gedaald”, vertelt hij. “Sinds ik een slimme meter heb, kan ik dat op buurkracht.nl precies zien. Daar word ik heel enthousiast van. Ik ben dan ook naar de bijeenkomst gegaan om een overzicht te krijgen van wat er nog meer te besparen valt. Ik heb me ook meteen aangemeld voor de warmtecamera die we binnenkort beschikbaar krijgen in de buurt. Ik wil weleens zien of er nog warmte uit mijn huis lekt. En ik ga samen met mijn zoon, die ook in Fatima woont, foto’s maken van zijn huis. Zodat hij een prioriteitenlijstje kan maken voor als hij wat meer financiële armslag heeft om in maatregelen te investeren.”
Initiatieven uit de buurt

Behalve dat bewoners tijdens de bijeenkomst veel informatie kregen over welke besparingsmaatregelen allemaal mogelijk zijn, werden ze ook opgeroepen om zelf in actie te komen. Paul: “Iedereen kan nog steeds gebruikmaken van het voordelige energieadvies. Daarnaast willen we aan de slag met initiatieven en ideeën uit de buurt zelf. Ik heb na deze avond zeker het idee dat die er snel gaan komen, want de opkomst was goed en mensen toonden zich echt geïnteresseerd.” 
Aanhaken?

Was je er niet bij, maar wil je wel meer informatie over het persoonlijke energieadvies en andere mogelijkheden. Kijk dan op de buurtpagina en neem contact op met iemand van het buurtteam.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?