Iedereen in Vilsteren kan nu profiteren van lokaal opgewekte zonne-energie

04 april 2018

Goed nieuws voor inwoners van Vilsteren voor wie zonnepanelen op hun eigen dak geen optie is: ook zij kunnen nu profiteren van lokaal opgewekte duurzame stroom. Energiecoöperatie Zon op Vilsteren gaat in samenwerking met de bewonersgroep Duurzaam Vilsteren en Buurkracht ruim 500 zonnepanelen op de schuur van de familie Langenkamp plaatsen waarvan het hele dorp kan meegenieten. Op 24 april lichten de organisatoren dit zonneproject toe tijdens een informatiebijeenkomst vanaf 20.00 uur in het Parochiehuis (Vilsterse Allee 2) van Vilsteren. Iedereen is welkom.

Buurkracht download
Iedereen in Vilsteren kan nu profiteren van lokaal opgewekte zonne-energie

Het collectieve zonnedak is een vervolg op de zonnepanelenactie die Duurzaam Vilsteren eerder organiseerde. “Nu brengen we zelf opgewekte zonne-energie ook binnen handbereik van inwoners die bijvoorbeeld in een huurhuis of in beschermd dorpsgebied wonen”, zegt Frans Bakker van Duurzaam Vilsteren/Zon op Vilsteren. “Het project is zo opgezet dat inwoners van het Vechtdal in en rond Ommen tot aan de omgeving van Dalfsen kunnen meedoen. Inwoners van Vilsteren hebben een streepje voor: zij krijgen als eersten de kans om zich in te schrijven.

Investering in 7 à 8 jaar terugverdiend

Belangstellenden kunnen meedoen door zonnepanelen te financieren. Vervolgens krijgen zij ten minste 15 jaar een forse korting op hun energierekening én een deel van de opbrengst van de stroom. Frank: “Je betaalt ongeveer € 280,- voor een certificaat, en zo’n certificaat staat voor een verwachte opbrengst van 250 kWh per jaar. Je kunt één of meerdere certificaten aankopen – tot maximaal je eigen verbruik. Bij de huidige belasting en stroomprijzen, verdien je je inleg in 7 of 8 jaar terug.”

Informatiebijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst op 24 april vanaf 20.00 uur in het Parochiehuis (Allee 2 in Vilsteren) krijgen inwoners uitleg over hoe het project precies werkt: hoe schrijf je je in, hoe ziet de rekensom er precies uit, wat zijn de voorwaarden en hoe gaat de verrekening met de energierekening in z’n werk? En wat zijn de financieringsmogelijkheden als je wel mee wilt doen, maar het geld niet op de plank hebt liggen? Ook is er ruime gelegenheid om vragen te stellen en om direct in te tekenen.

Meer informatie

Inschrijven kan ook nu al via zonopvilsteren.nl. Hier is ook meer informatie te vinden. Voor meer informatie over samen verduurzamen in Vilsteren kun je terecht op buurkracht.nl/vilsteren.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?