Iedereen een energielabel

11 september 2014

Heb jij al een energielabel? Dat is al sinds 2008 verplicht, maar in de praktijk maken de meeste woningbezitters er niet zo’n haast mee. Daarom krijgen alle woningen in Nederland die nog geen energielabel hebben, per januari 2015 een voorlopig energielabel toebedeeld. Wat betekent dat voor jou?

Het energielabel geeft in één oogopslag aan hoe energiezuinig jouw woning is. Om de voorlopige energielabels vast te stellen, kijkt de overheid naar het bouwjaar, type woning, de oppervlakte van je huis en de locatie. Daar rolt dan bijvoorbeeld een B uit, hartstikke zuinig. Of een G, oeps! Hoog tijd voor maatregelen. Je kunt nu alvast je voorlopige energielabel bekijken op energielabel-checker.rvo.nl. Ook als jouw woning al wel een officieel energielabel heeft, kun je dat hier terugvinden.

Energielabel veranderen?

Geschrokken van je voorlopige energielabel? Of ben je het er niet mee eens? Dan kun je daar wat aan doen. Energiebesparende maatregelen nemen bijvoorbeeld. Met goede isolatie, dubbel glas, een energiezuinige ketel en/of zonnepanelen valt je energielabel soms flink te verbeteren.

Vanaf 2015 kun je zelf via internet een definitief label aanvragen. Wat zeker verstandig is als je vindt dat je recht hebt op een beter energielabel. Hoe dat precies gaat werken, is nog niet helemaal duidelijk. Maar houd er rekening mee dat je bijvoorbeeld aan de hand van foto’s en facturen moet kunnen aantonen dat je bepaalde maatregelen hebt genomen. Zodra je je woning gaat verkopen, moet je in elk geval een definitief energielabel hebben. En dan kun je maar beter zorgen dat je label zo goed mogelijk past bij je huis.

Bron: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?