Lenteactie: vraag het je buren
Lijkt het je wel wat om met je buren energie te besparen? Zet de eerste stap en ga het gesprek aan! Om je daarbij een handje te helpen geven we dit voorjaar een aantal speciale burendiners weg.
17 september 2014
“Leuke nieuwe dakpan! Misschien ook iets voor @buurkracht? Duurzaamheid is meer dan energie!” Zomaar een tweet van Martijn Kegler uit Princenhage. Met het buurtteam van deze Bredase wijk bereidt hij de eerste buurtbijeenkomst over Buurkracht voor. En hij heeft er zin in.
Twitter heeft er indirect ook toe geleid dat Martijn en Buurkracht tot elkaar gekomen zijn. “De gemeente heeft samen met de dorpsraad van Princenhage een wijkplan opgesteld. Voor zeven thema’s uit dit plan zijn werkgroepen opgericht die projecten oppakken voor de buurt. Ik ben gevraagd voor de werkgroep Duurzaamheid; blijkbaar was het opgevallen dat ik daar regelmatig over twitter. We hebben ideeën genoeg. Tijd en mensen is een ander verhaal. Daarom was ik ook heel blij dat we met Buurkracht in gesprek raakten. Voor ons een mooie kans om goede ondersteuning te krijgen en echt aan de slag te gaan.”
De eerste buurtbijeenkomst in Princenhage staat gepland op 25 september. “We zetten alles in gang om de buurt te mobiliseren. Er is in elk geval belangstelling voor duurzaamheid: toen er laatst een presentatie in Princenhage plaatsvond over je huis energieneutraal maken, was de opkomst al goed. Terwijl dat toch over rigoureuze ingrepen gaat met een behoorlijk kostenplaatje. Met Buurkracht hoef je niet meteen álles te doen, maar kun je kiezen voor maatregelen die passen bij je eigen portemonnee.”
Martijn is zelf alvast van plan mee te doen met acties die hij met zijn buurtteam zelf op touw gaat zetten. “Ik twitter natuurlijk niet over duurzaamheid als het onderwerp me niet interesseert. Ik denk graag na over technieken en mogelijkheden om zuiniger met onze planeet om te gaan. Thuis letten we bijvoorbeeld op ons energieverbruik, op wat we kopen en eten. Mijn vrouw heeft een webwinkel in duurzame stoffen, zelf adviseer ik bedrijven en overheden over duurzame ontwikkeling van de buitengebieden. We hebben ook al nagedacht over energiebesparingsmaatregelen in huis. Maar het is er nog niet van gekomen. Het is toch een hele investering en we hebben het gevoel dat we er niet genoeg vanaf weten. Dat maakt Buurkracht ook zo leuk: je bent met z’n allen tegelijk bezig en kunt gebruikmaken van elkaars kennis. Dat levert met een beetje geluk ook financieel voordeel op.”