Hybride warmtepomp als eregast op regiotafel Steenwijkerland

20 november 2017

Hoe werkt een hybride warmtepomp nu precies? En is het echt een geschikt alternatief voor de cv-ketel? Dat en meer leerden kartrekkers van de buurten in en om Steenwijk tijdens de regiotafel Steenwijkerland op 15 november in theater De Meenthe. Energieadviseur Delius Pit maakte er een interactieve presentatie van. En tussen de bedrijven door kregen de deelnemers de ruimte om elkaar te leren kennen, de banden aan te halen en tips en ervaringen uit te wisselen.

Buurkracht regiotafel steenwijkerland alex
Veel interesse voor de hybride warmtepomp

Het thema van de avond hadden de buurten zelf mogen bepalen. Er bleek veel belangstelling voor de hybride warmtepomp. Zo moeten veel bewoners van de Woldmeenthe in de Energiek rond Middenweg-buurt uit Steenwijk binnenkort hun cv-ketel vervangen. Zeker met de huidige subsidieregelingen kan de hybride warmtepomp dan een goed alternatief zijn. Ook Henk Wolting van buurtteam IJhorst was samen met zijn buurtteamcollega’s speciaal naar Steenwijk gekomen om z’n kennis over deze relatief nieuwe duurzame techniek bij te spijkeren. “Als m’n buren er vragen over hebben, wil ik die wel kunnen beantwoorden.”

Vrijuit spreken

Na een kort welkomstwoord gaf buurtbegeleider Alex de Ruiter van Buurkracht direct het podium aan Delius. Zijn verhaal werd goed ontvangen. Henk: “Ik vond het een verademing dat hij onafhankelijk is. Hij sprak vrijuit over soorten, merken en prijzen en ook over de voor- en nadelen. Dat ervaar ik bij installateurs wel anders. De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel waarmee je veel energie kunt besparen. Maar de pomp is niet zonder meer geschikt voor elke woning: je moet de ruimte hebben, je woning moet goed geïsoleerd zijn en de apparatuur is nog behoorlijk kostbaar.”

Interessante uitwisseling

De leden van bewonerscomité Duurzaam Willemsoord hebben nog maar nét besloten om met Buurkracht in zee te gaan voor energiebesparing in hun dorp. Voor het team was de regiotafel een buitenkansje om meer over de hybride warmtepomp te leren én andere buurten te ontmoeten. Bart Kraan: “Bij de koffie en achteraf bij de borrel heb ik initiatiefnemers van verschillende buurten gesproken. Leuk en heel interessant. Je krijgt al snel een uitwisseling over wat iedereen aan zijn eigen woning heeft gedaan. Ik heb ook handige contacten gelegd. In sommige buurten is al aardig wat kennis over samen energie besparen en zelf energie opwekken. Die kan bij ons in Willemsoord goed van pas komen. Als het zover is, weet ik bij wie ik kan aankloppen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?