Huurders opgelet: zo krijg je je energierekening omlaag

23 maart 2018

Ook als je een woning of appartement huurt, heb je reden om te ontdekken hoe je kunt besparen op je energieverbruik en CO2-uitstoot. Want met een paar euro zijn al grote verbeteringen doorvoeren. Tips en praktijkvoorbeelden uit Buurkrachtland.

Buurkracht buurkracht hanevoet ju4a0425 kleiner
Bewoners van het Eindhovense Hanevoet-Vijverkwartier

De Heugden in Heerlen is met vier grote flats de eerste Buurkrachtbuurt die volledig uit hoogbouw bestaat. Deels koop, deels huur. Hier heeft Aki Borst het initiatief genomen om samen aan de slag te gaan met energiebesparing: “Ik huur, maar heb ontdekt dat er nog genoeg te verbeteren is”, zegt ze. Een selectie van haar vele tips:

-       De meeste bewoners hebben hun HR-ketel standaard op 75 °C staan. Die temperatuur kan gemakkelijk omlaag naar 55 °C. Dat scheelt al veel in het gasverbruik. Let op: we hebben het hier over de temperatuur van het verwarmingscircuit, níet over de temperatuur van het warmte tapwater (dat moet niet lager dan 60 °C zijn in verband met het risico op legionella).

-       Ik heb mijn cv-installatie waterzijdig laten inregelen met een dynamisch ventiel. Dat houdt in dat het warme water zich nu goed over de radiatoren verspreidt. Een investering van € 300,- die ik vrij snel terugverdien doordat ik mijn appartement nu veel efficiënter verwarm.

-       Vervang je gloeilampen door ledverlichting. Ze geven een elektriciteitsbesparing van 85 procent t.o.v. een gloeilamp. En ze gaan veel langer mee. Zeker lampen die veel branduren maken, heb je er binnen een jaar uit.

-       Neem een waterbesparende douchekop. Net zo comfortabel en je bespaart er (vooral) water mee, maar ook gas.

-       Let op je sluimerverbruik: al die opladers die in het stopcontact blijven ook als er geen telefoon aan hangt, en die apparaten die maar op de slaapstand blijven staan, ook als niemand ze gebruikt; daar verspil je soms wel € 100,- per jaar mee. Ook zijn er speciale stekkers te koop, laat die aansluiten door een deskundige. Verder zijn er speciale speursets om energie op te speuren (Tip: Buurkrachtbuurten kunnen deze kosteloos lenen).

-       Vervang je droger door een droogrek. Dat werkt prima. Gebruik je het droogrek binnenshuis zorg dan wel voor voldoende ventilatie om schimmelvorming te voorkomen.

-       Doe je oude koelkast zo gauw mogelijk weg voor een nieuwe, energiezuinige. Kijk daarbij goed naar het energielabel. Duurder in de aanschaf, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit. Overigens is ook winst te halen door een koelkast regelmatig schoon te maken.

-       En zo zijn er tal van andere kleine maatregelen die fungeren als laaghangend fruit. Zo worden wasjes ook prima schoon op lage temperaturen, scheelt het als je de digitale ontvangst van je televisie uitzet en kost kloppen op de voordeur je niets (in tegen stelling tot je elektrische deurbel).

Radiatorfolie

Ook in het Eindhovense Hanevoet-Vijverkwartier bewijzen bewoners dat huren en energie besparen prima samengaan. Het Energieteam in deze buurt kreeg vorig jaar van woningcorporatie Woonbedrijf een maand de beschikking over een ‘klushuis’, een huis dat tijdelijk niet verhuurd werd. Daar gaven de Klimacoaches die het team vormen, workshops kleine maatregelen. Deelnemers leerden bijvoorbeeld hoe je radiatorfolie achter je radiatoren aanbrengt, zodat er minder warmte naar buiten verdwijnt. 

Samenwerking met de woningbouw loont

Het Energieteam heeft inmiddels voor elkaar gebokst dat bewoners zonnepanelen kunnen aanvragen bij het Woonbedrijf tegen maximaal € 24,- extra servicekosten per maand, afhankelijk van het aantal panelen dat ze nodig hebben. De opbrengst kunnen ze aftrekken van hun energierekening. Die extra servicekosten worden dus ruimschoots gecompenseerd. Een prachtig voorbeeld van hoe de samenwerking met de woningbouwvereniging vruchten af kan werpen.

Meer zonnepanelen op huurhuizen

Ook in andere Buurkrachtbuurten leidt de samenwerking met de woningbouwvereniging tot grote successen. Zo kregen huurders in het Udense Germenzeel dankzij inspanningen van het buurtteam allemaal zonnepanelen. In het Bredase Geeren-Zuid stelt woningbouwvereniging AlleeWonen op aandringen van bewoners een proef in met zonnepanelen op huurwoningen. Wie meedoet, gaat maximaal € 9,30 per maand meer betalen aan servicekosten. De besparingen liggen veel hoger. En in Norbertuswijk in Horst gaat de woningcorporatie Limburg Wonen al haar 365 woningen in twee fasen voorzien van isolatie en dubbel glas en zonnepanelen. Alle bewoners kunnen alvast gratis zonnepanelen aanvragen: 50 procent van de opbrengst is voor kostendekking en 50 procent wordt verrekend met de energierekening. Een cadeautje van zo’n € 300,- per jaar.

Kansen genoeg

Kansen genoeg dus voor huurders. Je kunt zelf aan de slag én kijken of je samen met de woningcorporatie nog grotere stappen kunt zetten. “Laat je dan niet te snel uit het veld slaan”, luidt de gouden tip van Hans Bommezijn van Hanevoet-Vijverkwartier. “Het vraagt soms om een lange adem, maar het is de moeite waard. Wat bij ons ook hielp is dat we bij de besprekingen een partij meenamen die gewicht in de schaal legt: Buurkracht. Dat wekt vertrouwen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?