Huishoudens in Polhaar-Oost en Pleijendal besparen ruim € 14.000,- op energierekening

17 oktober 2017

De werkgroep Bewust Wonen van duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen introduceerde de afgelopen twee jaar Buurkracht in Pleijendal en Polhaar-Oost: een buurtinitiatief om samen energiewinst te halen. Inmiddels hebben al heel wat huishoudens in de buurt meegedaan aan de zonnepanelen- en de isolatieactie. Daarmee brachten zij hun energierekening met gemiddeld € 580,- per jaar omlaag. En de acties zijn verlengd tot en met 30 november! Kijk voor meer informatie op buurkracht.nl/polhaar-oost of buurkracht.nl/pleijendal.

Buurkracht polhaar
15 november is er een inloopavond over de actie

In Polhaar-Oost en Pleijendal wekken nu 15 kersverse zonnepanelenbezitters samen elk jaar 47.000 kWh op. Eén van hen is Wouter van Delft. “Ik dacht dat zonnepanelen op mijn huis niets zouden doen”, vertelt hij. Het dak ligt precies op het oost-westen en vangt dus weinig zon. Maar op een informatieavond in de buurt hoorde ik dat je dan met ‘daglichtpanelen’, die een extra hoge lichtgevoeligheid hebben, toch een goede opbrengst kunt halen. Uiteindelijk heb ik na een persoonlijk advies van de leverancier in januari toch 12 panelen laten plaatsen, zes op het oosten en zes op het westen. Daarbij zijn we elektrisch gaan koken om minder gas te verbruiken. De eerste jaarafrekening is net binnen: we krijgen € 321,- terug en betalen nu een kleine € 30,- per maand minder aan stroom. Het ziet ernaar uit dat we ons jaarverbruik zelf opwekken.”

Zorgvuldig selectieproces

Henk Luning van de werkgroep was nauw betrokken bij de selectie van de leveranciers. “We hebben zowel voor zonnepanelen als isolatie verschillende leveranciers in de regio benaderd en hun offertes vergeleken en getoetst aan een uitgebreide lijst criteria. Van prijs en kwaliteit tot duidelijkheid van de offertes. Ook klantcontact vinden we superbelangrijk: houdt een leverancier zich aan zijn afspraken? Reageert hij snel op vragen? Om dat te kunnen beoordelen hebben we leveranciers die er op papier goed uitzagen ook uitgenodigd om een paar persoonlijke offertes op te maken en daar zag je grote verschillen ontstaan.” Wouter kwam dit voorwerk goed uit: “Bewust Wonen heeft met veel zorg leveranciers geselecteerd. Ik had daar vertrouwen in en ben niet verder op zoek gegaan.”

Duurzaamheidslening

Inwoners van Overijssel die hun woning willen verduurzamen, kunnen aanspraak maken op een duurzaamheidslening van de provincie Overijssel tegen een rente van 1,6 procent. Henk: “Dankzij die financieringsmogelijkheid komen maatregelen voor veel mensen toch binnen handbereik. Goed om te weten. Zeker nu de acties voor zonnepanelen en isolatie voor bewoners van Polhaar-Oost en Pleijendal zijn verlengd tot en met 30 november. Ook andere inwoners in Dalfsen kunnen met de actie mee doen. Wie interesse heeft kan op 15 november naar de inloopavond van de werkgroep Bewust Wonen van Groen Gebogen komen, vanaf 19.45 uur in ’t Gruthuuske (Pleijendal 7). Dijkman, leverancier van de zonnepanelen is dan ook aanwezig. Op buurkracht.nl/polhaar-oost en buurkracht.nl/pleijendal staat meer informatie over het aanbod.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie gerust contact op met het buurtteam per mail. Of voor meer informatie over Buurkracht met buurtbegeleider Rana Berends.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?