Hou de warmte binnen met dakisolatie

01 januari 2017

Warme lucht stijgt op. Dat is een natuurwet. Zonder dakisolatie gaat er tot wel 30 procent van de warmte in je huis via het dak verloren. Reden genoeg om je dak in te pakken. Met dakisolatie. En ook met een geïsoleerd dak valt er verder nog genoeg te besparen.

Hoe werkt dakisolatie?

Buurkracht naamloos
De rode kleur is de weglekkende warmte door niet geïsoleerde platte daken

Is je dak niet geïsoleerd, dan verdwijnt er heel wat warmte naar buiten. Je kunt dit verhelpen door een laag isolerend materiaal tegen je dak aan te plaatsen. Aan de buiten of de binnenkant. Dat werkt als een deken. Die houdt warme lucht die op wil stijgen tegen, zodat het onder de deken lekker warm blijft.

Buurkracht schermafbeelding 2017 04 20 om 12.03.47
Zonder isolatie daalt de temperatuur flink bij kou

Hoe kun je je dak het beste isoleren?

En plat dak isoleer je bij voorkeur van buitenaf, onder de dakbedekking. Heb je een schuin dak, gebruik je je zolder niet en kun je deze met een luik afsluiten? Dan is het isoleren van de vloer van de zolder het eenvoudigst en goedkoopst. Gebruik je je zolder met schuin dak wel? Dan kun je op drie manieren te werk gaan.

  • Isoleren aan de buitenzijde geeft doorgaans de grootste isolatiewaarde. Een isolatiebedrijf haalt dan de dakpannen van je dak, brengt isolatiemateriaal aan en legt de dakpannen weer terug. Je dak komt hierdoor iets hoger te liggen.
  • Heb je een schuin dak en voldoende ruimte binnen? Dan kun je aan de binnenzijde isoleren. Dit kun je als je handig bent zelf doen.
  • Als dat allebei echt niet mogelijk is, kun je nog overwegen om isolatiemateriaal onder je dakpannen te laten spuiten of blazen. Maar omdat hier maar weinig ruimte is, krijg je dan maar een dunne isolatielaag. De winst is dus gering.

Wat levert dakisolatie je op?

Buurkracht schermafbeelding 2017 04 20 om 12.03.24
Met isolatie blijft de temperatuur comfortabel, ook bij kou

De voordelen van dakisolatie zijn:

  • geld: je energielasten dalen aanzienlijk
  • je krijgt er een comfortabele zolder bij
  • het tocht minder
  • milieuwinst: minder CO2-uitstoot
  • een beter energielabel, goed voor de waarde van je huis

Kun jij dakisolatie gebruiken?

Is je huis na 1991 gebouwd? Dan is je dak al goed geïsoleerd. Woon je in een huis dat tussen 1976 en 1990 is gebouwd, dan is je dak waarschijnlijk matig geïsoleerd. Voor die tijd werden de daken helemaal niet geïsoleerd. Het is niet altijd goed te zien of je dak al geïsoleerd is. Bij een plat dak is het isolatiemateriaal soms zichtbaar bij een afvoerpijp door het dak. Bij een schuin dak kom je het wel aan de binnenzijde van het dakbeschot tegen. Wil je nagaan of je dak aan de buitenzijde is geïsoleerd, til dan via een dakraampje een dakpan op om te ontdekken of er al isolatiemateriaal zit.

Welk isolatiemateriaal kies je?

Dat hangt ervan af voor welke vorm van dakisolatie je kiest. Lees hier meer informatie over isolatiematerialen.

Wat kost dakisolatie?

Je investering heeft een rendement van 8 procent, je verdient de uitgave meestal in acht jaar terug.
Bron: Milieu Centraal.

Bespaarinspiratie in het Jaarboek 2016

Behalve dakisolatie kun je nog meer doen om energie te besparen. Je leest erover in ons Jaarboek 2016. Als je je gegevens achterlaat, sturen wij je graag een exemplaar toe. 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?