Hoonhorst wint P-Nuts Award voor Mooiste Buurtinitiatief

20 april 2015

Buurkracht pnuts hoonhorst
Hoonhorst wint P-Nuts Award voor Mooiste Buurtinitiatief

In Tilburg werden op 16 april de P-Nuts Awards uitgereikt, dé aanmoedigingsprijzen voor lokale duurzame-energie-initiatieven. Hoonhorst sleepte met de houtgestookte dorpskachel de Award in de wacht voor het Mooiste Buurtinitiatief.

Timo Veen nam de Award namens Hoonhorst in ontvangst. “Vooral in onze categorie was het aantal inzendingen groot en van hoge kwaliteit”, vertelt hij. “Een hele eer dus dat wij in de prijzen zijn gevallen. De jury was ervan gecharmeerd dat ons project zo laagdrempelig is voor bewoners: iedereen brengt takken, bladeren en snoeiafval van z’n eigen grond naar het lokale composteerbedrijf dat er vervolgens snippers van maakt om de houtkachel te stoken. Die op zijn beurt onder meer de school en de Potstal verwarmt. Zo zijn bijvoorbeeld de exploitatiekosten van de school gehalveerd. Dat helpt om dergelijke voorzieningen voor ons dorp te behouden.”

Onderdeel van een breed palet

De bewoners van Hoonhorst hebben de houtgestookte dorpskachel zelf bedacht, ontworpen en laten bouwen. Inclusief een paar honderd meter stadsverwarming naar de gemeenschapsgebouwen. “Deze prijs is een mooie erkenning voor al die mensen die daarbij betrokken zijn geweest”, vindt Timo Veen. “En voor iedereen die nu helpt de kachel te laten branden.” Voor het dorp zelf is de houtkachel maar een klein onderdeel van een breed palet aan gezamenlijke initiatieven en activiteiten om het dorp leefbaar te houden en duurzamer te maken. Van een dorpsleenauto en de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen tot samen warmtelekken in woningen opsporen met de warmtecamera van Buurkracht.

Voorbeelddorp

Met de inzending voor de P-Nuts Awards wilden de bewoners duurzaam Nederland laten zien wat je als dorp allemaal kunt. Alle inzendingen zijn opgenomen in een mooi uitgegeven boekwerk, dat onder meer in Den Haag, bij lokale overheden, energiecoöperaties, bewonersverenigingen en bedrijven terechtkomt. Veen: “We willen graag een voorbeelddorp zijn. Het is niet dat alle dorpen in net zo’n bosrijke omgeving liggen en ook samen een houtkachel draaiende kunnen houden, maar het is wel goed om samen na te denken over hoe je de energierekening in je dorp kunt verlagen. Het is te makkelijk om altijd naar de overheid te kijken. Zo werkt de wereld niet meer. Wij nemen het heft in eigen handen en tonen aan: waar een wil is, is een weg.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Timo Veen, via buurcontact. Klik hier voor meer informatie over de P-Nuts Awards.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?