Hoonhorst imponeert met houtgestookte dorpskachel

28 april 2015

Buurkracht 20141016 131702948 ios
De houtgestookte dorpskachel wordt gevuld

Op 16 april viel Buurkrachtdorp Hoonhorst, net als Fatima uit Tilburg, in de prijzen. De vakjury bekroonde de houtgestookte dorpskachel in dit Overijsselse plaatsje met de P-Nuts Award voor het Mooiste Buurtinitiatief. Hoe werkt die kachel eigenlijk?

De houtgestookte dorpskachel zou je kunnen zien als een biomassa-installatie op kleine schaal. Via een mini-warmtenet onder de grond verwarmt hij een paar gemeenschappelijke gebouwen. Zoals de school en de Potstal, de sportaccommodatie waar de bewoners ook al zelf voor hebben gezorgd. “Het bijzondere is dat de dorpskachel echt een project voor en door Hoonhorsters is”, zegt Timo Veen, die de Award namens zijn dorp in ontvangst nam. “De bewoners van Hoonhorst hebben het principe en de cyclus rond de kachel zelf bedacht, ontworpen en laten bouwen. Hij wordt gestookt met houtsnippers die van een lokaal composteerbedrijf komen. Daar brengen we allemaal onze takken van onze eigen grond naartoe. We gebruiken dus onze eigen lokale en gratis biobrandstof.”

Behoud van voorzieningen

De dorpskachel is niet alleen milieuvriendelijk, hij helpt ook om gemeenschappelijke voorzieningen voor het dorp te behouden. “Op het platteland zie je die voorzieningen verdwijnen omdat het te duur wordt ze voor een kleine gemeenschap open te houden. Met de dorpskachel houden wij de energiekosten relatief laag. We hebben bijvoorbeeld de beheerkosten voor de school kunnen halveren en ook voor de Potstal zijn die heel overzichtelijk. En dat is weer goed voor het dorp!”  

Waar een wil is

Timo vindt de Award een mooie erkenning voor al die mensen die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de dorpskachel en er brandstof voor leveren. “Deze houtkachel is een mooi voorbeeld van wat je als dorp kunt bereiken. Wij wachten niet tot de overheid iets doet om ons dorp leefbaar te houden, maar nemen het heft in eigen handen. En tonen aan: waar een wil is, is een weg. In die zin willen we graag een voorbeelddorp zijn. Niet dat alle dorpen in net zo’n bosrijke omgeving liggen dat ze ook samen een houtkachel draaiende kunnen houden, maar het is wel goed om samen na te denken over hoe je de energierekening in je dorp kunt verlagen en hoe je kunt kijken naar de lokale kansen. Zoals dat bijvoorbeeld ook met Buurkracht gebeurt.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?