Hoonhorst geeft Dorpsvernieuwingsprijs door aan Witteveen

28 september 2017

De eindstrijd om de tweejaarlijkse Dorpsvernieuwingsprijs ging dit jaar tussen Beltruim, Witteveen en Garnwerd. Het was Witteveen die op 23 september de prijs kreeg in Hoonhorst, het dorp dat bij de vorige editie in 2015 de winst opstreek. Daar wachtte het toegestroomde publiek een gevarieerd programma, waarin het thema leefbaarheid ook nadrukkelijk gekoppeld werd aan verduurzaming van de energievoorziening.

Buurkracht hoonhorst
Uitreiking dorpsvernieuwingsprijs in Hoonhorst

De Dorpsvernieuwingsprijs zet kleine kernen in de schijnwerpers die op een bijzondere, originele en innovatieve manier omgaan met het vraagstuk: hoe zorgen we dat het in de toekomst ook nog mooi wonen is in ons dorp? “Vaak ligt daarbij het accent op sociale en economische duurzaamheid”, zegt Timo Veen, die als medeoprichter van Duurzaam Hoonhorst én als dagvoorzitter nauw bij de organisatie van de prijsuitreiking betrokken was. “In Hoonhorst zetten we daarnaast zwaar in op ecologische duurzaamheid, op de klimaatagenda. Dat vuurtje willen we graag doorgeven. Vandaar dat dit thema verweven zat in ons programma.”

Meer dan houden wat we hebben

Na een hartelijk welkom van Leidy van der Aalst, voorzitter van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen, legde Timo in zijn introductie het verband tussen klimaatverandering en de leefbaarheid van kleine kernen. “In onze dorpen willen we behouden wat we hadden”, zegt hij. “Maar we moeten ook vooruitkijken. Wat komt er op ons af? Wat voor effecten kunnen we verwachten van klimaatverandering? Wat kan verduurzaming ons opleveren? Hoe kunnen we beter omgaan met de grondstoffen waarover we beschikken en bijvoorbeeld spullen delen in plaats van alles zelf te kopen? Op die manier werk je meteen ook aan sociale duurzaamheid.”

Noodzaak van verandering

Christiaan Kuijpers van Urgenda was als gastspreker uitgenodigd om dit thema verder uit te diepen. Timo: “Hij schetste hoe we in de hele wereld steeds meer energie en grondstoffen zijn gaan gebruiken naarmate de welvaart toenam. Zo liet hij twee plaatjes naast elkaar zien van een woonkamer in 1958 en een woonkamer anno nu. Met in de eerste kamer acht mensen voor een heel kleine tv en in de tweede een enorme tv en één kijker. Hij maakte daarbij zonder te oordelen duidelijk dat die ontwikkelingen impact hebben op het klimaat en dat verandering echt nodig is. Zijn verhaal maakte zeker indruk op de zaal.”

Duurzame en sociaal

Na een korte pauze konden de aanwezigen kiezen uit in totaal zeven workshops, kenniscafés en presentaties over onderwerpen waarbij sociale en ecologische verduurzaming hand in hand gaan. Bijvoorbeeld over wat de mogelijkheden zijn om met technologie het leven van dorpsgenoten met een beperking makkelijker te maken, over samen energie besparen met Buurkracht, over spullen delen en over vervoersproblemen in dunbevolkte gebieden en oplossingen als dorpsdeelauto’s, buurtbussen en liftpalen. En over de coöperatieve biologische boerderij Veld en Beek in Doorwerth waar iedereen die er boodschappen doet, ook lid is.

Knapzakwandeling

Als lunchactiviteit stond een ‘knapzakwandeling’ door Hoonhorst op de rol. Timo: “Die ging onder meer langs de duurzame dorpskachel die we zelf ontworpen en gebouwd hebben en die verschillende publieke ruimtes in het dorp verwarmt met resthout uit de buurt. Ook liepen we langs de school en de kerk die beide 50 procent op de energiekosten heeft kunnen besparen door slimme aanpassingen. Daarmee besparen ze veel geld dat ze nu aan het onderwijs en de gemeenschap kunnen besteden. We brachten een bezoekje aan de Dorpshuiskamer waar senioren samenkomen, keken vanaf de dorpsmolen uit over een zonovergoten Hoonhorst en eindigden weer in het Anjerpunt, het kloppend hart van de dorpsgemeenschap.”

Stoer besluit

Tijd voor de officiële prijsuitreiking. De genomineerde dorpen kregen alle drie het podium om de dorpsactiviteiten te presenteren waarmee ze de finale bereikt hadden. “Allemaal bijzondere verhalen”, zegt Timo. “Maar voor de jury sprong Witteveen eruit. Daar hebben bewoners heel stoer besloten om hun basisschool te combineren met die van het nabijgelegen dorp Balinge. Door de krachten te bundelen kunnen beide dorpen toch goed onderwijs blijven bieden in de eigen buurt. Ook de manier waarop bewoners samen hebben gezorgd voor een nieuw voetbalveld in het dorp, gooide hoge ogen bij de jury.” 

Reden om trots te zijn

Witteveen ontving een bedrag van € 2.500,- en gaat als winnaar door naar de Europese verkiezing van het meest vernieuwende dorp. Hoonhorst eindigde in die internationale competitie als tweede, de hoogste plaats ooit gehaald door een Nederlands dorp. Zou Witteveen daar overheen komen? Timo: “Het is al geweldig om eraan mee te doen. Elk dorp is trots op zichzelf en dat mag ook! Als we die trots inzetten om naar buiten te treden, elkaar te versterken en samen te kijken hoe we de toekomst tegemoet gaan, kunnen we niet alleen behouden wat we hebben, maar juist ook stappen vooruit zetten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?