Hoogkamp zet tandje bij met slim verwarmen

12 maart 2018

De bijeenkomst over slimmer verwarmen op 6 maart in het Arnhemse Hoogkamp was een groot succes. Bijna 60 bewoners wilden meer horen over hoe je je huis kunt verwarmen met minder of zelfs helemaal zonder gas. In de gezellige kantine van tennisvereniging De Hoogkamp presenteerde het buurtteam verschillende alternatieven samen met experts. De bezoekers gingen ‘s avonds met afspraken en nieuwe ideeën naar huis. Laat je ook inspireren en bekijk de info op de buurtpagina.

Buurkracht hoogkamp energie mrt 2018 %281%29
De bijeenkomst in Hoogkamp (Foto: Ellen Karis)

In haar welkomstwoord ging Mieke Hegge van het buurtteam kort in op de stand van zaken rond de energietransitie. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid, heeft de alarmklok geluid. In Nederland moeten we doorpakken met energiebesparing en de overstap naar gasvrij, anders halen we de klimaatdoelstellingen niet. Mieke moedigt alle aanwezigen aan om hun eigen huis zo energiezuinig mogelijk te maken en bij vervanging van de cv-ketel of radiatoren te onderzoeken of verwarming ook zonder of met minder gas kan.

Alternatieven

Toen Gert Verkade van het buurtteam zijn gevel verbouwde, kwam de vraag of hij zijn oude gietijzeren radiatoren wilde vervangen. Een natuurlijk moment om te onderzoeken of er duurzamere alternatieven waren. Op de bijeenkomst vertelde hij over zijn zoektocht. Teamlid Paul Vlaar: “Voor een dure warmtepomp, volledig gasloos, was het nog te vroeg. Zijn cv-ketel was nog maar 4 jaar oud en het zou een desinvestering zijn om die te vervangen. Er bleken echter wel systemen te zijn om de efficiëntie van de bestaande cv-installatie te verbeteren, bijvoorbeeld met radiografisch bestuurde thermostaatkranen waarmee je de temperatuur per kamer kunt instellen en dus gas kunt besparen. Of met de Climate Booster waardoor je cv-ketel minder hard hoeft te stoken.”

Boost voor je verwarming

Henk de Beijer van Climate Booster vertelde wat het apparaatje doet en gaf een demonstratie. Paul: “Het is een klein ventilatortje dat je met een magneet onder je radiator kunt plakken en die lucht door je radiator blaast. De radiator staat z’n warmte daardoor effectiever af aan de lucht, waardoor je minder heet hoeft te stoken. Van een watertemperatuur van 70 of 80ºC kun je terug naar 40 of 50ºC. De ventilators werken op 12 volt en verbruiken dus bijna niets. Je hoort ze ook nauwelijks.”

Warm water van eigen dak

Een alternatief om je tapwater te verwarmen zijn zonneboilers: een systeem met een zonnecollector op je dak die water verwarmt en een opslagvat die het water opslaat voor gebruik. Albert Dorland van Zonneboiler Pro vertelde over de modernste varianten. Paul: “Veel mensen denken dat de zonneboiler een enorm systeem is, maar Albert liet zien dat een tweepersoonshuishouden al aan één paneel voldoende heeft om in 80 procent van de warmwaterbehoefte te voorzien. Bijverwarmen is alleen nodig als het heel koud is of als je veel verbruikt.”

Tijd voor experts

Na de pauze zaten de experts aan een tafeltje klaar voor vragen en extra informatie. Henk de Beijer demonstreerde dat de Climate Booster écht nauwelijks hoorbaar is. Albert Dorland had extra documentatie bij zich over zonneboilers, Bouke Geuzebroek van het buurtteam zat klaar voor mensen die meer wilden weten over woningisolatie, en Energieloket Midden Gelderland was aanwezig voor collectieve inkoop van isolatiemaatregelen en zonnepanelen. Paul: “Het energieloket ondersteunt mensen van leverancierkeuze tot oplevering.”

Postcoderoosproject in de startblokken

Het buurtteam gaf daarnaast uitleg over hoe je meer uit je slimme meter kunt halen. Paul: “In de buurt hebben veel mensen een slimme meter gekregen. We demonstreerden hoe ze kunnen inloggen op buurkracht.nl/hoogkamp om te zien wat ze per dag en zelfs per uur verbruiken. Zo kom je er snel achter wat de meeste stroom kost. Er was ook een tafel voor mensen die interesse hebben in een postcoderoosproject. Ter plekke vormden belangstellenden een werkgroep die gaat uitzoeken hoe je dat moet aanpakken.”

Mobiliteit en miniwarmtenet op de agenda

Paul kijkt met een goed gevoel terug op de avond. “Afgelopen week hebben we bij 45 huishoudens warmtebeelden gemaakt van de buitenzijde van hun woning. Daarop kunnen ze zien waar hun woning warmte lekt. Dat motiveert extra om er iets aan te doen. Ik weet van het Energieloket dat een paar bewoners al direct offertes hebben opgevraagd.” Het team stoomt ondertussen door. “In mei houden we een avond over duurzame mobiliteit; denk aan autodelen en elektrische fietsen. We onderzoeken ook de mogelijkheid voor een miniwarmtenet in Hoogkamp. Daarover volgt een avond in het najaar.”

Meld je aan

Wil je geen bijeenkomst missen? Blijf automatisch op de hoogte van alle activiteiten van het buurtteam en meld je aan op de buurtpagina.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?