Hoogkamp goed op stoom voor gasvrij

27 november 2017

Nederland moet in 2050 van het gas af zijn. Maar wat betekent dat precies? En wat zijn de alternatieven? Op 23 november lieten ruim 50 buurtbewoners zich door Hoogkamp Energie bijpraten in het clubhuis van tennisvereniging De Hoogkamp. Een warmtespecialist schetste scenario’s voor de gemeente en de toekomstwerkgroep had zich verdiept in concrete oplossingen voor de buurt. Ook gefascineerd door gasvrij? Alle informatie vind je op de buurtpagina.

Buurkracht buurkracht arnhem046rp
Het team van De Hoogkamp

Hoe je gasvrij wordt, is nieuw terrein. Ook Arnhem onderzoekt op dit moment hoe je dat als gemeente het beste aan kunt pakken. Warmtespecialist Jan van der Meer is bij dat onderzoek betrokken en schetste verschillende scenario’s voor het toegestroomde publiek, zoals een warmtenet met warmte van de vuilverbranding, gezamenlijke warmtepompen voor wijken, hybride warmtepompen op groen gas voor woningen in de binnenstad en het minst duurzame alternatief: all electric.

Voorsorteren op de toekomst

Mieke Hegge van Hoogkamp Energie: “Het is belangrijk dat bewoners van koopwoningen meegenomen worden in het toekomst denken. Voor zover het er nu naar uitziet zullen zij moeten mee-investeren in alle veranderingen. Jan wees erop dat je als woningeigenaar nu al rekening kunt houden met een gasvrije toekomst. Bijvoorbeeld door je woning te isoleren tot het energielabel B heeft, door te investeren in zonnepanelen (op je eigen dak of collectief) en door te kiezen voor een hybride warmtepomp als je cv-ketel vervangen moet worden.”

Hoe komt Hoogkamp van het gas af?

Herman Velvis van Hoogkamp Energie en trekker van de Toekomstwerkgroep hield ook een presentatie. Samen met 12 buurtbewoners onderzoekt hij alvast duurzame alternatieven voor gasverwarming in Hoogkamp. Mieke: “De werkgroep heeft een hele innovatieve oplossing bedacht: een combinatie van een grote gezamenlijke warmtepomp, warmteopslag en thermopanelen. Dat zijn zonnepanelen die zorgen voor warm water voor douche en cv. De vervolgstap is om subsidie aan te vragen voor verder onderzoek en een pilot, zodat we in de praktijk kunnen testen of het werkt en wat daarvoor nodig is. Die subsidie is goed besteed. Onze oplossing zou ook wel eens heel interessant kunnen zijn voor andere buurten in Nederland.”

Aanmelden en meedoen

Het bevlogen team van Hoogkamp Energie heeft ondertussen ook alweer het volgende onderwerp op de agenda: duurzaam vervoer. Mieke: “Denk dan aan gezamenlijke leenauto’s. We willen ook serieus werk maken van een collectief zonneproject, want daar is veel belangstelling voor.” Tijdens de avond peilde het team of de buurtbewoners erachter staan dat Hoogkamp Energie de aanjagersrol op zich heeft genomen, via een quizje met de Kahoot-app. De conclusie: vooral doorgaan. En dat hoef je tegen Hoogkamp Energie geen twee keer te zeggen. Mieke: “Wie zich wil aansluiten en wil meedenken over een duurzaam Hoogkamp, of op de hoogte wil blijven van onze activiteiten, kan zich aanmelden via de buurtpagina. Doen!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?