Hoogkamp Energie: startbijeenkomst 16 februari groot succes!

27 februari 2017

Verslag van het buurtteam
Dat de bewoners van de Hoogkamp zo massaal zouden warmlopen voor duurzame energie dat hadden we als organisatie natuurlijk wel gehoopt maar niet direct verwacht. Op 16 februari verzamelen zich 70 bewoners bij tennisvereniging de Hoogkamp aan de Breitnerstraat en deze keer niet om energie kwijt te raken maar om het te besparen. 

Buurkracht hoogkamp bijeenkoms1
Foto Hans Halink

Op weg naar een duurzame energievoorziening!

Thema van deze 1e bijeenkomst van de werkgroep Hoogkamp Energie is isolatie. En dat is niet voor niets, isolatie is namelijk de eerste stap op weg naar een duurzame energievoorziening zo werd in de loop van de avond wel duidelijk. Mieke Hegge, een van de initiatiefnemers van Hoogkamp Energie, trapt de avond af. Ze start met het vertellen over het waarom van dit initiatief. Laten we maar direct met de deur in huis vallen: onze wijk mag er dan netjes bijliggen, de energielabel-atlas denkt daar heel anders over. Deze atlas geeft code rood voor vrijwel alle woningen waar groen toch veel gewenster is. Het doel van werkgroep is dan ook eenvoudig: de Hoogkamp samen groen kleuren.

Buurkracht hoogkamp bijeenkomst2
Mieke Hegge trapt de bijeenkomst af

Op pad met de warmtecamera

Mieke vervolgt met een aantal bedankjes aan het adres van de tennisvereniging die ons zo gastvrij ontvangen heeft, wijkvereniging De Penseelstreek die ons op deze avond niet op een houtje heeft laten bijten en dan natuurlijk onze wijkvlogger Matthijs Spijker die de wandelingen met de warmtecamera op professionele wijze wereldkundig heeft gemaakt. Bekijk het filmpje hier. In de week voorafgaand aan de bijeenkomst zijn we met een grote groep wijkbewoners (60 totaal) de huizen langs gegaan met de warmtecamera. Een mooie uitvinding die met duidelijke plaatjes de energielekken genadeloos vastlegt. Al snel bleek dat die leuke jaren dertig woningen ook op een koude winterdag nog een heel behoorlijke uitstraling hebben. Als je de vorm van een radiator door de gevel heen ziet of de contouren van de ventilatiestroken en raampartijen dan weet je één ding: hier is werk aan de winkel!

Eigen buurtpagina

Muriel, onze buurtbegeleider vertelt wat Buurkracht voor ons kan betekenen. Natuurlijk is daar de website voor onze wijk: waar je jezelf kan aanmelden en voorzien van handige bespaartips. Binnen nu en 13 weken krijgt ook iedereen in de wijk een slimme meter aangeboden waarmee je via je persoonlijke Buurkrachtpagina inzicht kunt krijgen in je energieverbruik.

Buurkracht hoogkamp bijeenkomst3
Christiaan Hollander

Eenvoudig hinkelpad

Christiaan Hollander schetst een routekaart naar een duurzame wijk. De haast onoverbrugbare kloof naar een energieneutrale of misschien wel een energieleverende woning overbrugt hij met een eenvoudig hinkelpad. Waar je met kleine stapjes en binnen je eigen wensen en ambities verbeteringen kunt aanbrengen in je wooncomfort maar natuurlijk ook in het energiegebruik. We hinkelden van zuinige apparaten via woningisolatie, naar zonnepanelen en zonneboilers om uiteindelijk via de warmtepompen en de buurtbatterij met onze beide benen op de grond naast ons gasloze huis neer te ploffen. Door de route in behapbare brokken op te delen is het allemaal geen verre toekomstmuziek meer. We kunnen vandaag al starten.

Buurkracht hoogkamp bijeenkomst4
Sanne Meelker

Energiearme woning

Iemand die dit pad al eens afgehinkeld heeft is Sanne Meelker. Zij leverde het bewijs dat zelfs een vooroorlogs huis om te toveren is tot een energiearme woning waar menig bewoner van een nieuwbouwhuis jaloers op zou zijn. En uitgehinkeld is ze nog niet, ze kijkt nu al weer vooruit naar nieuwe stapstenen zoals woningventilatie, infraroodpanelen of misschien zelfs een collectieve wijkoplossing.

Buurkracht hoogkamp bijeenkomst5
Bauke Geuzenbroek

Isolatiematerialen

Tenslotte neemt Bauke Geuzenbroek ons mee in de wondere wereld van de isolatiematerialen. Eerst een stukje geschiedenis en theorie over warmteverlies en warmtetransport om dan snel concreet te worden: wat kunnen wij doen en wat is het effect ervan? Je ziet het hieronder:

Buurkracht hoogkamp bijeenkomst isolatie1
Overzicht isolatie

Gezelligheid

Aan het eind van de avond wordt nog lekker door gediscussieerd en ideeën uitgewisseld. Onder het genot natuurlijk van een drankje, want energie besparen is niet alleen heel nuttig maar ook heel gezellig, dat heeft deze avond wel weer bewezen!

Buurkracht hoogkamp bijeenkomst6
Foto Hans Halink

Wat kun je nu al doen?

  • Meld je alvast (vrijblijvend) aan op de buurtpagina.
  • Vul de inventarisatiekaart in die je per post hebt ontvangen, dan kijken we waar we mee aan de slag kunnen.
  • Neem contact op met Mieke of Paul voor info of ideeën.

Bijeenkomsten om alvast te noteren

(data onder voorbehoud)

  • 11 mei 2017: Zuinig omgaan met energie
  • 21  september 2017: Zelf energie opwekken
  • 23 november 2017: Warmtevoorziening van de toekomst

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?