Hoogkamp Energie mikt op duurzame opwek met zon en wind

25 september 2017

Op 21 september hield het Arnhemse Hoogkamp Energie alweer de derde goedbezochte buurtbijeenkomst van dit jaar. Deze keer over zelf duurzame energie opwekken. In het clubhuis van tennisvereniging De Hoogkamp luisterden 45 bewoners geboeid naar de presentaties over zonne-energie en kregen ze tips over interessante energieprojecten in de regio. En hoorden ze meer over projecten waar ze direct aan mee kunnen doen, zoals een windproject en energiescan van een wooncoach.

Buurkracht img 2963
Veel belangstelling voor energie besparen

Niet iedereen in Hoogkamp kan of wil zonnepanelen op het eigen dak laten installeren. Het buurtteam had daarom Henri Braakenburg en Frank Venema uit Amersfoort uitgenodigd, die in hun wijk Zonnenberg een succesvol collectief zonneproject hebben opgezet: ze hebben geregeld dat op het dak van de sporthal in de wijk 450 zonnepanelen zijn geplaatst die voor € 350,- per stuk eigendom zijn van 80 verschillende huishoudens. Zij wekken op deze manier hun eigen zonne-energie op andermans dak op en profiteren zo van de voordelen. Na een korte introductie door Mieke Hegge van het buurtteam vertelden beide heren met veel humor hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Op zonnebergamersfoort.nl is meer over het project te lezen.

Genoeg daken

Mieke is ervan overtuigd dat er in Hoogkamp ook voldoende daken zijn voor een gemeenschappelijk zonneproject. “De directeur van basisschool Het Panorama hebben we al gepolst en die wil meewerken. Het dak van het oude schoolgebouw van Het Palet kan ook een optie zijn. En een buurtgenoot opperde om de daken van garages hier in de buurt te gaan gebruiken. De reacties waren in ieder geval positief en aan het einde van de avond hadden de eerste zeven bewoners hun naam al achtergelaten op de intekenlijst.”

Alles over de zon

Buurtgenoot Bert Jager, de volgende spreker, ging in op de mogelijkheden van zonnepanelen op eigen dak. Mieke: “Hij betoogde dat als je zelf duurzame energie wil opwekken, dit financieel het meest aantrekkelijk is. Hij vertelde hoe zonnepanelen werken en over alles waar je aan moet denken als je ze wil aanschaffen. Op Zonatlas.nl kun je bijvoorbeeld zelf checken of je dak voldoende zon krijgt. Hij gaf ook als tip dat je nooit meer zonnepanelen moet nemen dan je nodig hebt voor je eigen verbruik. Voor alle energie die je meer opwekt, krijg je namelijk in de toekomst mogelijk veel minder vergoeding voor de energie die je teruglevert aan het net.”

Investeren in wind

Langs de Pleijroute in Arnhem komen vier windmolens, drie daarvan gaan energie leveren voor bewoners. Jan de Wit van Rijn en IJssel Energie Coöperatie legde uit hoe het project in elkaar steekt en dat bewoners een windaandeel kunnen kopen. Zo kun je je eigen duurzame energie opwekken met wind én krijg je ook nog eens een leuk rendement over je investering. Voor deelname kun je terecht op windparkkoningspleij.nl.

Samen inkopen

Jan wees ook op andere interessante projecten van Rijn en IJssel Energie Coöperatie, zoals het Energieloket Gelderland Midden waar je voor alle vragen over energiebesparing en zelf energie opwekken terecht kunt. Mieke: “Het energieloket wil half oktober een gezamenlijke inkoopactie starten voor zonnepanelen, vloerisolatie en muurisolatie voor 20.000 huishoudens. Dat kan ook heel interessant zijn voor onze wijk. En Jan vertelde ook over een leuk project waarbij Paul Vlaar, ook van het buurtteam, en ik als wooncoach betrokken zijn. We geven mensen aan huis advies over de mogelijkheden om hun woning comfortabeler, veiliger en/of energiezuiniger te maken. Opgeven kan via het Energieloket.”

Klimaatstraatfeest komt eraan

Mieke sloot af met een oproep aan alle bewoners om mee te doen aan het Klimaatstraatfeest dat op 10 oktober begint. Dit is een competitie rond energiebesparing, waarbij straten uit heel Nederland met elkaar strijden om de hoofdprijs ter waarde van € 5000,-. Er is ook een aparte competitie voor Buurkrachtbuurten: Hoogkamp doet mee. “Iedereen is ook van harte uitgenodigd voor de vierde en laatste bijeenkomst van dit jaar op 23 november met als thema: ‘Hoe gaan wij onze huizen verwarmen als we van het gas af zijn?’ Aanmelden kan alvast via buurkracht.nl/hoogkamp.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?