Hoofdprijs HIER Klimaatstraatfeest valt in Buurkrachtbuurt

30 april 2016

Het is officieel: de meest energiebewuste straat in Nederland is De Vloedgraven in Zuidmaten, Den Ham. Met maar liefst 384.475 punten hebben de bewoners met z’n allen de felbegeerde cheque van € 10.000,- in de wacht gesleept voor een spetterend straatfeest. Een geweldige opsteker om nu ook de rest van de buurt in de ban van energie besparen te brengen.

Buurkracht klimaatstraatdenham
De winnaars van de leukste energiebesparingswedstrijd van Nederland

De Vloedgraven doet al jaren mee aan het HIER Klimaatstraatfeest, een landelijke energiebesparingswedstrijd tussen honderden straten. “Daar zijn we fanatiek in”, vertelt bewoner Martin Rolsma. “Iedereen doet mee.” Met allerlei acties die gericht zijn op energiebewustwording vielen punten te verdienen. De Vloedgraven voerde er niet minder dan 168 uit. Zo organiseerden bewoners een autovrije dag, werden de laatste gloeilampen vervangen door led- en spaarlampen, vroeg een team energiezuinige straatverlichting aan bij de gemeente en gaven de juffen uit de straat een les over klimaatverandering.

Boost voor de buurt

Ook aan de acties die HIER Klimaatstraatfeest samen met Buurkracht organiseerde, deed de straat mee. Dat leverde al een heerlijke taart op voor de digitale kaarsjes die in het kader van Earth Hour konden worden opgestoken op buurkracht.nl. Daarnaast kreeg de straat de energieverbruiksmeters van Buurkracht te leen en kwam buurtbegeleider Martijn Kolkman van Buurkracht op bezoek om meer over Buurkracht te vertellen. “We hadden hem vooral uitgenodigd voor de punten”, geeft Martin toe. “Maar we werden zo enthousiast dat we besloten hebben om met Buurkracht in heel Zuidmaten aan de slag te gaan. Nu we gewonnen hebben, is dat helemaal een boost om daar werk van te maken.”

Prijzenfestival

Op 16 april vond de feestelijke huldiging plaats. Op het grasveld bij de straat verzamelden zich bewoners, pers, een cameraploeg van TV Oost en alle wethouders van de gemeente. Juichend namen de bewoners hun welverdiende cheque in ontvangst. En dat was niet alles: er vielen ook nog tientallen energiezuinige prijzen te winnen met de Groene Straatbingo, van een fiets tot een stofzuiger. De gemeente schonk de straat een bord met ‘Beste Klimaatstraat’ en een gezellige buitenbank. Het feest staat gepland op 18 juni. Martin: “Het moet een duurzaam feest worden dat leuk is voor jong en oud. Het wordt nog een hele toer om dat goed te organiseren. Eigenlijk gaat het nu pas echt beginnen!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?