Hoge opkomst in Elsendorp

29 januari 2014

Buurkracht kuppens fotografie 7501

Volle bak in De Dompelaar op 28 januari: zo’n tachtig dorpsgenoten kwamen naar de dorpsbijeenkomst over samen energie besparen. Over belangstelling hebben de initiatiefnemers van Elsendorp Energiek zeker niet te klagen. “De energie zat er goed in.”

Henrie van Summeren van Elsendorp Energiek opende de avond. Hij stelde het Buurtteam voor, vertelde hoe zijn commissie met Buurkracht in contact was gekomen en wat de gezamenlijke plannen waren. Mark Plaggenborg, energieadviseur van Kies Groen Licht had al drie woningen in het dorp doorgelicht: een hoekhuis en twee vrijstaande woningen. Een daarvan had geen gasaansluiting, maar een propaantank, niet ongebruikelijk in het buitengebied van Elsendorp. De besparingsmogelijkheden worden er niet minder om.

Vragen uit de zaal

Mark zoomde vooral in op isolatiemaatregelen en zonnepanelen. Ondertussen liep iemand van het Buurtteam met een microfoon door de zaal zodat de gasten direct vragen konden stellen: “Wat is de levensduur van spouwmuurisolatie?” “Krijg je daar dan garantie op?” “Hoe kun je dakisolatie het beste aanbrengen?” Mark kon het allemaal vertellen. Op zijn presentatie volgde die van Pieter Stoel van Buurkracht. “Ik heb verteld over Buurkracht, hoe samen energie besparen in z’n werk gaat, over de website en wat je daar allemaal kunt doen en vinden. Daarnaast heb ik uitgelegd wat Enexis Holding N.V. beweegt om Buurkracht op te zetten. En ik had een slimme meter meegenomen om te laten zien hoe die werkt.” Ook hierover kwamen de vragen los, vooral ook na afloop van het officiële programma.

Veel Animo

Het bleef nog lang gezellig in De Dompelaar. Henrie van Summeren van Elsendorp Energiek kijkt terug op een geslaagde avond. “Uit de formulieren die mensen hebben ingevuld blijkt eigenlijk al dat veel mensen in Elsendorp al bezig zijn met energie besparen. En het ook zien zitten om daar samen aan verder te werken. Meer dan vijftig aanwezigen hebben hun gegevens achtergelaten en een flink deel van hen is ook bereid om actief te worden in een werkgroepje. Een mooi resultaat.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?