Hoge energierekening? Zo vind je de boosdoeners

17 augustus 2017

“Waarom is mijn energierekening toch zo hoog?”, vroeg Willem Hulsbergen uit Princenhage-Ambachtenbuurt in Breda zich al een poosje af. Toen hij de actie van Buurkracht zag om zijn energieverbruik te laten analyseren, greep hij zijn kans. “Ik weet nu precies wat ik eraan kan doen”, vertelt Willem opgetogen.

Buurkracht willem hulsbergen %282%29
Waar komt dat hoge verbruik vandaan?

Energie-expert Jos Derks plaatste vijftien energieverbruiksmeters, haalde ze tien dagen later weer op en analyseerde de verbruiksgegevens. "Willem heeft een verbruik van 10 kWh op dagen dat er niemand thuis is. Dat is erg veel”, rapporteert Jos.

De ‘usual suspects’: twee koelkasten

Al gauw kon Jos twee boosdoeners aanwijzen. “De oude koelvriescombinatie in de berging is een van de energievreters. Die verbruikt 17% van het totaal. Tel daar de 13% bij op van de 15 jaar oude koelkast in de keuken en je hebt twee van de drie slurpers te pakken."

De uitschieter: de vijverpomp

Buurkracht p1640728
Willems koi karpers slurpen energie

Met 28% van Willems totale energieverbruik gaat de vijverpomp aan kop, blijkt uit de resultaten. "Dat mijn vijverpomp energie slurpt, wist ik wel", zegt Willem Hulsbergen. “Maar het is duidelijk meer dan ik dacht.”

De energiewinst van Willem

Over mogelijke besparingen is Jos duidelijk: "Het op de schroot gooien van de oude koelvriescombinatie levert een jaarlijkse besparing op van rond de € 91,50. De inbouwkoelkast vervangen voor een A+++-model levert € 64,- per jaar op. Een energiezuinige vijverpomp aanschaffen, levert zo’n € 64,- per jaar op. In totaal dus een energiewinst van € 219,50 euro per jaar."

Zonnepanelen

Willem gaat er meteen mee aan de slag. “Dat die oude apparaten zoveel energie verbruiken, daar ben ik van geschrokken. We kijken nu naar vervanging. En ik wil twee zonnepalen op de schuur te plaatsen ter compensatie van de vijverpomp."

Jouw verbruik in beeld?

Ook jij kunt je energieslurpers vinden door je verbruik met energiemeters te analyseren. En als je meedoet met Buurkracht dan kun je gratis een Slurpers Speurset reserveren voor jezelf en je buurt! Meer informatie over samen energie besparen en wat Buurkracht daarin voor jou en je buren kan betekenen, vind je bij de vijf stappen van Buurkracht.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?