Hoezo, € 24.000,- bespaard?

06 april 2015

'In #Elsendorp besparen ze bijna € 24.000,- en compenseren ze 12,5 huishoudens’ twitterde Buurkracht onlangs enthousiast. John van Krieken, initiatiefnemer van Buurkracht in Loosbroek reageerde: ‘Ik zou graag weten hoe ze dat berekend hebben?’. Nou, daar komt-ie!

Buurkracht 150406 beeld berekeningen
24.000 bespaard

Wat leveren al die maatregelen met Buurkracht nou op? In kuubs, kilowatturen, euro’s en CO2-reductie? Dat wil iedereen wel weten, buurtteams op de eerste plaats. Daarom verzamelen zij gegevens van de leveranciers die in de verschillende buurten werkzaamheden verrichten: hoeveel cv-ketels zijn er vervangen in onze buurt? Hoeveel spouwmuren geïsoleerd? Wat was het totale oppervlak? Hoeveel zonnepanelen zijn er gelegd? Die gegevens leveren ze bij Buurkracht aan en die vormen het uitgangspunt voor de berekening van de besparingen.

Wiskundige formules

Om die berekening uit te voeren, maken we gebruik van wiskundige formules van Milieu Centraal, expert op dit gebied. Deze zijn opgesteld op basis van een enorme berg gegevens van individuele huishoudens en komen uit op gemiddelden. Om bijvoorbeeld te berekenen hoeveel een huishouden bespaart met muurisolatie, voer je in de formule voor muurisolatie het aantal vierkante meters geïsoleerde muur in, en daar rolt dan een besparing in kuubs gas per jaar uit. Vermenigvuldig je die met de standaardprijs voor een kuub gas - op dit moment € 0,69 – dan krijg je de besparing in euro’s.

CO2-besparing

Bij de verbranding van één kuub gas komt 1,78 kg CO2 vrij, dus als we weten hoeveel kuubs gas er bespaard worden, kunnen we ook uitrekenen hoeveel CO2-uitstoot zo’n maatregel bespaart. Aan de hand van dat soort getallen valt ook te berekenen voor hoeveel huishoudens een buurt CO2-uitstoot compenseert. Ook voor andere isolatiemaatregelen, cv-ketels, warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers werken we met dergelijke formules. Voor cv-ketels en zonneboilers wegen we daarbij bijvoorbeeld ook het type woning en de gezinsgrootte mee.

Steeds verfijnder

Helemaal nauwkeurig zijn de berekeningen niet; ze zijn gebaseerd op gemiddelden en gefundeerde aannames. Wil je echt heel precies bepalen hoeveel een buurt of individueel huishouden bespaart, dan moet je bijvoorbeeld ook rekening houden met het bouwjaar van een woning, de inhoud, hoe vaak mensen thuis zijn, hun verbruik voordat ze maatregelen namen en zelfs met het effect dat verschillende maatregelen op elkaar hebben. Dat doen we nu nog niet. Maar we werken er continu aan onze berekeningen verder te verfijnen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?