Hoeveel kun jij uit zonnepanelen halen?

05 juli 2015

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Die vraag komt bij buurtbijeenkomsten en energiecafés opvallend vaak voorbij. Op internet vind je allerlei rekenmodellen die je een indruk geven. Een van de nieuwste is de ZEP-zonnepanelencalculator. Die houdt niet alleen rekening met de oriëntatie van je dak en de hellinghoek, maar ook met waar je in Nederland woont.

Buurkracht 150706 zep2
Zonnepanelen

Met de ZEP-zonnepanelencalculator bereken je binnen een halve minuut hoeveel rendement zonnepanelen op jouw dak ongeveer opleveren. Je hoeft alleen je postcode, de liggingsrichting, hellingshoek en afmetingen van je dak in te vullen. Weet je dat allemaal niet precies, dan kun je ook een beetje gokken, het gaat om het idee. Daar komt dan bijvoorbeeld 73% uit. Of 90%. Dat betekent dat zonnepanelen op jouw dak op 73% - of 90 % - van hun kunnen presteren. Hoe hoger het percentage, hoe sneller je dezelfde zonnepanelen terugverdient.

Geïnformeerd door het KNMI

Bijzonder aan de ZEP-zonnepanelencalculator is dat hij geen commerciële doelstelling heeft en gebruikmaakt van gegevens van het KNMI. Hij houdt dus rekening met het aantal zonne-uren bij jou in de buurt. Omdat de zon in Maastricht bijvoorbeeld vaker schijnt dan in Deventer. En aan zee meer dan in het binnenland. De ZEP-zonnepanelencalculator zet er ook meteen bij hoeveel zonnepanelen je kwijt kunt op je dak, met welk totaal vermogen, hoeveel je daarmee aan CO2-uitstoot bespaart, wat je ongeveer moet investeren, de terugverdientijd en het financiële rendement. De prijzen die de calculator hanteert zijn de gemiddelde prijzen van ongeveer 600 leveranciers die bij ZEP, Zelf Energie Produceren, zijn aangesloten.

Zelf rekenmodellen en online daktests vergelijken?

Op zonnekaart.nl kun je alvast bekijken of je dak überhaupt geschikt is voor zonnepanelen. Echt per adres. Helaas geeft deze kaart nog geen landelijke dekking.

Hier zijn nog een paar rekenhulpjes, elk met hun eigen eigenschappen:
- www.zonzoektdak.nl/daktest van Natuur & Milieu
- tool.123zonne-energie.nl van Vereniging Eigen Huis
- adviesopmaat.milieucentraal.nl van Milieu Centraal
www.zonnepanelencalculator.nl van Natuur en Milieufederatie Utrecht

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?