Hoeveel bespaart Irmy?

02 september 2018

Weet je het nog? Anderhalf jaar terug liet buurtbegeleider Irmy van Paassen met een duurzaamheidslening haar spouwmuren isoleren, de ramen en kozijnen vervangen en schafte ze een nieuwe hr-ketel aan. Want, zo vond ze, als buurtbegeleider wilde ze zelf ook voelen wat het betekent om je huis te verduurzamen. Onlangs viel de eerste jaarafrekening in de bus sinds ze al die maatregelen trof. Eindelijk keihard bewijs.

Buurkracht irmy nieuw
Irmy's besparingen zorgden voor mooie resultaten

Het effect mag gerust spectaculair genoemd worden: het gasverbruik in Irmy’s voorheen tochtige jarendertighuis zakte van 1381 kuub naar 765 kuub per jaar. “Bijna een halvering”, zegt ze enthousiast. “De vorige bewoners betaalden een termijnbedrag van € 155,-; voor mij is dat nu € 97,-. Terwijl het stroomverbruik stiekem wél gestegen is.” Hoe dat komt? “Vermoedelijk doordat we een vaatwasser hebben gekocht en ik wat ben doorgeslagen in sfeerverlichting. En we hebben heel regelmatig logés, omdat we midden in het centrum van Eindhoven wonen. Die willen ook allemaal hun telefoon opladen en de föhn gebruiken, en ik heb er veel extra was van.”

Smaak te pakken

Het gasverbruik kan nog wel verder omlaag, denkt Irmy. “Vooral door beter op te letten. Ik merk dat ik niet meer zo consequent de deur dicht doe van de huiskamer, zodat er nog vrij veel warmte naar boven ontsnapt. Waar niemand is. Aan de ene kant is de aandacht dus wat verslapt, maar aan de andere kant heb ik ook de smaak te pakken en denk ik steeds: wat kan ik nog meer doen? Ik denk dat komend stookseizoen die radiatorfolie er gaat komen.”

Per saldo gratis meer comfort

Zelfs met de duurzaamheidslening die Irmy voor haar maatregelen is aangegaan, houdt ze nog geld over. “Ik betaal € 52,90 per maand aan rente en aflossing. Dat betekent dat ik nog steeds ruim € 60,- per jaar verdien op mijn energierekening. Per saldo heb ik die maatregelen gratis genomen. Met als bonus extra comfort en meer onverwachte pluspunten. Goed dus dat ik niet gewacht heb tot ik het spaargeld bij elkaar had. Ik vind het nog steeds fijn dat het ’s ochtends nauwelijks afgekoeld is in de woonkamer en dat de hond rustiger is doordat hij minder geluid van buiten hoort.

Aanstekelijk

Haar eerstehands ervaringen komen Irmy ook van pas in haar werk: “Ik snap beter wat er bij komt kijken om aan de slag te gaan. Zo heb ik nu zelf de frustratie ervaren van twee offertes die je niet met elkaar kunt vergelijken, omdat de een de kozijnen wel in de primer zet en de ander niet. Ik weet ook dat als de buren hadden meegedaan met de spouwmuurisolatie, me dat € 100,- gescheeld zou hebben. Dat is helaas aan mijn neus voorbijgegaan, maar het leuke is dat mijn acties wel voor gesprekken in de buurt gezorgd hebben. En dat vijf huishoudens in de straat ook hun muren hebben laten isoleren toen ze hoorden dat dat voor minder dan € 1.000,- kon.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?