Hoe warm was deze witte Warmetruiendag?

14 februari 2017

Het werd zomaar een witte Warmetruiendag, afgelopen 10 februari. Buiten sneeuwde het op veel plaatsen in het land en binnen stond de verwarming … een graadje lager dan anders. Hoe voelde dat? Viel het mee of tegen? Zes deelnemers delen hun ervaringen.

Paul

Buurkracht ommelanderwijk zuidwending 16507923 10211808213431520 4577195331200170157 n
Paul zit in het buurtteam van Ommelanderwijk-Zuidwending.

“Bij ons is de temperatuur in huis normaal 18˚ en als we ’s avonds rustig zitten, zetten we de thermostaat op 20˚. Wij stoken overigens met een op hout gestookt fornuis, dus ons gasverbruik is altijd laag.” Paul moedigde zijn hele buurt aan om mee te doen met Warmetruiendag en gaf zelf het goede voorbeeld. “We hebben de thermostaat de hele dag op 15˚ gehad en we hebben nauwelijks bijgestookt. Zo hebben we een halve mand brandhout uitgespaard.”

Je kunt Paul en zijn foto’s van Warmetruiendag zien op zijn Facebookpagina en dit is de buurtpagina.

Viona, Stefan en Cees

Buurkracht germenzeel 16667194 902976863172851 509898378 o
De kinderen van basisschool De Palster (de foto is samengesteld omdat niet alle kinderen op de foto pasten).

Het Buurkrachtteam uit Germenzeel had alle leerlingen van basisschool De Palster uitgenodigd om mee te doen met Warmetruiendag. En met groot succes, zoals op de foto is te zien. De actie sloot ook nog eens bijzonder goed aan bij het thema ‘energie’, waar in de bovenbouw van de school toevallig net aandacht aan besteed werd.

Michaël

Michaël gaf spontaan gehoor aan onze oproep om mee te doen. “Ik ben van kinds af aan al begaan met het milieu en ga heel bewust om met gas, stroom en water. Ik rij ook met een groen hart.” Hoe hij Warmetruiendag heeft ervaren? “Het was voor mij een warmte trui aan, een ochtend jas er overheen én onder een dikke deken, want ik was ziek. Het mooie is wel dat ik de verwarming niet aan heb gehad en zo toch mijn steentje heb bijgedragen.”

Cyriel

Buurkracht kortland  mg 1364
Cyriel met enkele buurtgenoten die de kou buiten trotseerden.

“Wij hebben de buurt opgeroepen om Warmetruiendag buiten op ons centrale veldje te komen vieren. Dan kon ondertussen overal thuis de verwarming uit.” Cyriel is actief in het buurtteam van Kortland. “Diverse bewoners zijn gekomen, allemaal dik ingepakt. Truien heb ik daardoor niet kunnen zien. Vanwege de snijdende kou bleven ze niet al te lang, maar we hebben de meesten toch op de foto kunnen zetten!” Hier vind je de buurtpagina van Kortland en hier meer foto's van Warmetruiendag aldaar.

Peter

Ook Peter liet ons vooraf weten Warmetruiendag een warm hart toe te dragen en mee te doen. “Wij zetten thuis al regelmatig de verwarming een graadje lager en dragen sowieso altijd al een trui. We hebben de afgelopen jaren al flink bespaard op ons gasverbruik en met het geld dat we hebben overgehouden, doen we leuke dingen.”

Marije

Buurkracht marije 16707695 735334063307523 91969328214382816 o
Marije zat achter haar computer en nam af en toe wat extra beweging.

“Wij hebben de verwarming altijd op 19˚ en we wonen in een oud huis. Ik ben bang dat 18˚ wel wat koud zal aanvoelen.” Vanuit het Buurkrachtteam deden ruim tien medewerkers mee met Warmetruiendag en zo ook Marije. “Het is me meegevallen! Ik werkte thuis op de 10e en zat dus veel stil. En ik ben een echte koukleum. Maar met een trui én een jack aan en af en toe wat extra beweging, heb ik het gedurende dag niet koud gehad.”

Foto's van de Buurkrachtmedewerkers in warme truien kun je hier bekijken.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?