Hoe vind ik een leverancier?

01 januari 2017

Als je met buurgenoten en voor buurtgenoten een energiebesparingsactie gaat organiseren, is het belangrijk dat jullie met elkaar een goede, betrouwbare leverancier selecteren. Waar vind je die, waar moet je op letten en waar maak je afspraken over? In vijf stappen naar een leverancier die past bij jouw buurt.

Wil je meer weten? Bekijk hier het overzicht van tips voor samen activiteiten ondernemen.

Buurkracht 7 werkgroepjes color klein %281%29
Ga zorgvuldig te werk bij het selecteren van een leverancier

Stap 1: verken de markt

Begin met inventariseren welke partijen de werkzaamheden aanbieden die jij in de buurt wil laten uitvoeren.

  • Google naar leveranciers bij jou in de buurt en kijk vooral ook of er beoordelingen bij staan.
  • Informeer naar ervaringen van vrienden, familie of kennissen die de werkzaamheden al hebben laten uitvoeren.

Stap 2: checklist: waar kun je op letten?

Je bepaalt je oordeel natuurlijk zelf. Maar deze checklist helpt je alvast vooruit. Hij is niet uitputtend, maar geeft wel een beeld van waar je zoal op kunt letten.

  • Bestaat het bedrijf al lang? Hoe langer een leverancier al op de markt is, hoe stabieler zijn (financiële) positie vaak is.*
  • Heeft de leverancier ervaring met soortgelijke projecten?
  • Is er een klantenlijst? Zijn er (online) betrouwbare, positieve referenties van eerdere klanten?
  • Biedt de leverancier kwalitatief hoogstaande producten? Zijn deze producten bijvoorbeeld voorzien van een keurmerk (zoals KOMO voor dubbel glas of TUV voor zonnepanelen)?
  • Is de leverancier aangesloten bij een branchevereniging (bijvoorbeeld UNETO-VNI, Holland Solar, VENIN)?
  • Heeft de leverancier een ISO-9001-certificering of ander kwaliteitskeurmerk?
  • Hoe is het serviceniveau (bijvoorbeeld bij technische installaties)? Is de leverancier ook buiten kantoortijden en in weekenden bereikbaar?

*Een goede aanbieder geeft garantie over zijn producten en uitgevoerde werkzaamheden. Het is belangrijk dat de leverancier deze garantie ook kan nakomen en dat hij bijvoorbeeld niet is opgehouden te bestaan. Dit is nooit helemaal te voorspellen. Maar de omvang van een bedrijf en hoe lang het al bestaat, kunnen een indicatie zijn.

Stap 3: stel een shortlist samen

Aan de hand van stap 1 en 2 kun je een eerste selectie maken. Neem vervolgens contact op met de leveranciers van je shortlist en vraag of ze een vrijblijvende offerte willen uitbrengen met staffelkorting. Probeer in elk geval drie offertes te krijgen. Zo heb je voldoende vergelijkingsmateriaal in handen om een afgewogen keuze te maken. En zit de offerte van jouw keuze er niet bij, dan kun je altijd nog verder zoeken.

Stap 4: vraag vergelijkbare offertes op

Elke leverancier stelt op zijn eigen manier offertes op. Maar jij wil straks offertes naast elkaar kunnen leggen en met elkaar vergelijken. Zorg daarom dat je van tevoren helder voor ogen hebt wat je precies aan de leveranciers gaat vragen. Probeer hier zo specifiek mogelijk in te zijn. Als je onvolledig of onduidelijk bent, kun je voor onaangename verrassingen komen te staan.

Tip: altijd even bellen

Voordat je een leverancier om een vrijblijvende offerte vraagt, is het handig om persoonlijk contact op te nemen zodat je kunt uitleggen wat je aan het doen bent. Je kunt dan ook meteen vragen wanneer je de offerte uiterlijk kunt verwachten en vertellen wat je eventueel nog meer belangrijk vindt.

Stap 5: maak je keuze

De offertes zijn binnen, nu nog kiezen. Daarbij speelt prijs natuurlijk een rol, maar ook kwaliteit en service. Met wat voor materialen en producten werkt een leverancier? Komt hij z’n afspraken na? Maakt hij de indruk kennis van zaken te hebben? Hoe zien de garanties eruit? Hoe duurzaam werkt hij zelf? Allemaal criteria die mee kunnen wegen in de keuze van jouw buurt. Waar die uiteindelijk op valt, bepalen jullie zelf. Aan de hand van wat jullie belangrijk vinden, én jullie gevoel.
 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?