Hoe privé zijn jouw verbruiksgegevens?

17 februari 2015

De laatste tijd verschenen er verschillende berichten dat slimme meter gegevens via apps en webtoepassingen makkelijk door iedereen zijn uit te lezen. Laten we je meteen geruststellen: bij Buurkracht zijn je gegevens in goede handen. Hoe gaan wij met jouw privacy om?

Buurkracht 160522 privacy
Privacy

1. Controle via de brievenbus

Bij het aanmelden op buurkracht.nl moet je je postcode, huisnummer en e-mailadres opgeven. En om vervolgens je slimme meter gegevens te kunnen volgen, moet je een persoonlijke code invoeren op buurkracht.nl. Je ontvangt deze persoonlijke code per brief zodat we zeker weten dat jouw e-mailadres, woonadres en slimme meter bij elkaar horen. En dat jij woont waar je zegt dat je woont.

2. Niemand kan zien wanneer jij doucht

Op buurkracht.nl ben jij de enige die jouw verbruiksgegevens kan inzien. Niemand kan meekijken, ook je buurtgenoten niet. De vergelijking met de verbruiksgegevens van de buurt is altijd gebaseerd op de gegevens van minstens tien buurtgenoten, zodat die ook nooit tot individuele adressen te herleiden is. Als jij overigens zelf je eigen gegevens wilt delen, bijvoorbeeld via Facebook of Twitter, dan staat dat je helemaal vrij.

3. Wat doen we wél met jouw gegevens?

Buurkracht speelt jouw verbruiksgegevens niet door aan derden. Als je via buurkracht.nl een persoonlijke offerte aanvraagt, dan geven we je naam, adres en telefoonnummer door aan leveranciers van energiebesparingsmaatregelen. Alleen dan. Daarnaast kunnen we je gegevens gebruiken voor eigen onderzoek, maar dat doen we altijd geanonimiseerd. In de algemene voorwaarden kun je dit allemaal nog eens nalezen.

4. We laten niets aan het toeval over

Is Buurkracht te hacken? We kunnen nooit helemaal garanderen dat dit niet zo is, maar we nemen wel flink wat maatregelen om ongenode gasten buiten te houden. Zo werkt buurkracht.nl met een beveiligde verbinding (https) en laten we de beveiliging van de website en de dataoverdracht die plaatsvindt elk jaar grondig testen door een extern bedrijf.

Enexis heeft de meest gestelde vragen over de slimme meter met bijbehorende antwoorden op een rijtje gezet, kijk daarvoor hier. Enkele andere officiële websites met daarop voorlichting over de slimme meter zijn:
http://www.slimmemeters.nl/
http://www.veh.nl/
http://www.rijksoverheid.nl/

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?