Hoe krijg je de tv aan met zonnestralen?

16 juli 2015

Zonnepanelen op je dak vangen gratis zonlicht op en hop, je hebt elektriciteit in huis. Dat je wasmachine laat draaien, je computer laat werken, je lampen laat branden. Als we nog in de middeleeuwen leefden, zouden we denken dat het zwarte magie was. Maar het is pure natuurkunde.

Buurkracht img 4699 tv zonnepanelen
Zonnepanelen

In 1839 ontdekte de Franse natuurkundige Becquerel dat er stroom begon te lopen zodra hij platinum, een halfgeleidermateriaal, aan licht blootstelde. Verklaren kon hij dit raadselachtige verschijnsel niet. Die verklaring kwam een kleine honderd jaar later, toen Einstein aannemelijk wist te maken dat licht bestaat uit minuscule deeltjes, fotonen. Deze zijn zo rijk aan energie, dat ze in materialen die blootgesteld worden aan licht, soms elektronen kunnen vrijmaken. Waardoor dat materiaal elektrisch geladen wordt. Op dat natuurkundige principe is de techniek achter zonnepanelen gebaseerd.

Spanning in de cellen

De meeste zonnepanelen zijn gemaakt van cellen die uit twee lagen silicium bestaan. Als de zon daarop schijnt, gaat daar stroom tussen lopen; de fotonen brengen elektronen in beweging. En de cellen zijn zo gemaakt dat die stroom maar één kant op kan. Zo zetten de zonnecellen licht om naar elektrische (gelijk)spanning. Dat is nog niet genoeg voor elektriciteit in huis. Daarvoor zijn er elektriciteitskabels nodig en een omvormer die de gelijkstroom omzet in wisselstroom. Zo’n complete set van panelen, omvormer en kabels noemen technici ook wel een PV-systeem. Daarbij staat PV voor PhotoVoltaic, de Engelse term voor de omzetting van licht naar elektriciteit. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel daarom nog best wat elektriciteit.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?