Hoe kom je te weten wat er in je buurt leeft?

19 april 2017

In steeds meer Buurkrachtbuurten kijken de initiatiefnemers verder dan alleen naar mogelijkheden om energie te besparen. En dat dat bijzondere uitkomsten kan opleveren merkten ze in De Moeren in Breda, waar ze zich in brede zin richten op het leef- en wooncomfort in de buurt. Hoe weet je dan dat je echt aan de slag gaat met wat buurtgenoten zelf belangrijk vinden?

Buurkracht 170419 de moeren buurtbeeld
Het buurtteam in De Moeren in Breda haalde boven water wat er in de buurt leeft

“Een heel hechte buurt is De Moeren niet”, vertelt Niek Hakvoort van het buurtteam. “Terwijl de meeste mensen hier wel lang blijven wonen en met vergelijkbare vraagstukken zitten. We hebben bijvoorbeeld bijna allemaal asbest in de daken van onze schuren. Onze huizen zijn begin jaren tachtig gebouwd en nog niet allemaal even energiezuinig. En zo zijn er meer dingen die we samen kunnen oppakken die goed zijn voor onze huizen, het milieu én voor de buurt. Maar we wilden onze activiteiten wél afstemmen op wat er leeft in de buurt. Anders sta je al snel aan een dood paard te trekken.”

Top 6 buurtonderwerpen

Eerder dit jaar verspreidde het buurtteam daarom een vragenlijst in de buurt om de wensen en behoeften in kaart te brengen. “We vroegen bijvoorbeeld waarom mensen het prettig wonen vinden in De Moeren en wat ze juist minder bevalt. Waar ze kansen zien om samen hun buurt of straat te verbeteren. Uit de tientallen vragenlijsten die we terugkregen, komt een beeld naar voren dat we zelf ook herkennen. Met een duidelijke top 6 van thema’s die spelen en waar bewoners ook samen mee aan de slag willen: groenvoorziening, asbestsanering, isolatie, eigen energieopwek met zonnepanelen, parkeerplaatsen en de snelheid van het verkeer. Daarnaast hebben mensen allerlei goede ideeën aangedragen, van buurtborrels tot een buurtapp en betere straatverlichting.”

Veel animo voor actieve bijdrage

De uitkomsten van de enquête vormden het hoofdprogrammapunt van de eerste buurtbijeenkomst van De Moeren op 13 april. “En het mooie is dat zich daarbij al heel wat buurtgenoten gemeld hebben die een actieve bijdrage willen leveren aan een gezamenlijk project. Dat kan overigens nog steeds, bijvoorbeeld via onze buurtpagina. Voor vier onderwerpen uit de top 6 – allemaal behalve parkeren en de snelheid van het verkeer – kunnen we al projectgroepjes vormen, die voor de hele buurt de mogelijkheden gaan verkennen. Het is nu de kunst het vuur eronder te houden. Daarom willen we ook snel door nu zodat we over één à twee maanden concrete plannen aan de buurt kunnen presenteren.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?