Hoe groot is jouw CO2-voetafdruk?

05 juni 2014

Thuis lekker de verwarming aan, en met de laptop op schoot je vakantie boeken: met het vliegtuig naar Kreta. En nog een lang weekend naar Maastricht met de auto. Enig idee hoeveel CO2 bij zo’n reisje vrijkomt? Of wat je per jaar aan dit broeikasgas de lucht in blaast?

Een gemiddeld huishouden in Nederland stoot jaarlijks bijna 8,5 ton CO2 uit. Gewoon door gas en elektriciteit in huis te verbruiken en door te reizen per auto, vliegtuig of met het openbaar vervoer. Uitgedrukt in bomen: om deze uitstoot te compenseren, moeten ruim 400 bomen een jaar lang groeien. Per huishouden.

Op wie lijk jij?

1 Het gezin Haanstra: Joris, Heleen en hun kinderen Paul en Jozefien
‘Wij gaan graag met het gezin op vakantie naar Zuid-Frankrijk.’

Het gezin woont in een groot rijtjeshuis in Zeist. Ze rijden een dieselauto, een middenklasser. Joris rijdt zo’n 30.000 kilometer per jaar voor zijn werk. Voor privé-gebruik komt daar nog eens 10.000 kilometer bij. Joris, Heleen en de kinderen gaan graag op vakantie, met de auto naar Zuid-Frankrijk in de zomer. En in de winter skiën ze in Oostenrijk.

CO2-voetafdruk (aardgas, elektriciteit en de auto): 12.240 kg

2 De single: Anne
‘Elk weekend zit ik in mijn autootje om iets leuks te gaan doen.’

Anne woont in een kleine benedenwoning in Amsterdam en heeft een parttime baan waarvoor ze dagelijks 30 kilometer heen en weer pendelt in haar oude Volkswagen Polo. Ze houdt van reizen: weekendjes weg met de auto of lange vakanties naar verre plekken. Zo is ze laatst drie weken in Vietnam geweest, heeft ze net een weekje Griekenland geboekt en gaat ze eind dit jaar naar een vriendin op Bali.

CO2-voetafdruk (aardgas, elektriciteit, de auto en het vliegtuig): 14.900 kg

3 Het oudere echtpaar: Frans en Mariëlle
‘Wij wonen een stukje kleiner, zodat we geld overhouden om van het leven te genieten.’

Toen hun kinderen het huis uitgingen, hebben Frans en Mariëlle hun riante villa ingeruild voor een kleiner, maar luxe appartement. Samen trekken ze er veel op uit. Fietsend, lopend, maar ook reizen per trein vinden ze geweldig. De meest afgelegen plekken bereiken ze met hun Opel Agila. Twee keer per jaar gaan Frans en Mariëlle naar Zuid-Spanje.

CO2-voetafdruk (aardgas, elektriciteit, de auto en het vliegtuig): 8.100 kg

Bereken je eigen CO2-uitstoot

Weten wat jouw huishouden aan CO2 uitstoot? Doe de test via Milieu Centraal.

Wil je je energierekening omlaag brengen en meteen het milieu minder belasten? Dat kan heel gemakkelijk. Gewoon, door je dagelijkse doen en laten iets te veranderen en met een kleine aanpassing kom je ook al heel ver. Je kunt natuurlijk ook energiebesparingsmaatregelen treffen in je huis, zoals dubbel glas, of energie opwekken met zonnepanelen.

Speciaal voor Buurkrachtdeelnemers
Op je persoonlijke pagina op deze website krijg je bespaartips en zie je per maatregel meteen hoeveel je dat scheelt.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?