Hoe financier je je energie besparende maatregelen?

27 december 2016

Met isolatie, zonnepanelen of bijvoorbeeld een nieuwe ketel gaat je energierekening omlaag. Maar daarvoor is eerst een investering nodig en niet iedereen heeft daar zomaar de middelen voor. Het goede nieuws is dat er allerlei, vaak voordelige financieringsmogelijkheden zijn. Voor een aantal maatregelen staan ook subsidiepotjes klaar. Waar kun je ze vinden?

Landelijke subsidies

Buurkracht 161220 irmy   img 3086 klein
Buurtbegeleider Irmy van Paassen vroeg in 2016 een duurzaamheidslening aan

Op dit moment lopen er twee landelijke subsidieregelingen die voor Nederlandse huishoudens interessant zijn: de subsidie energiebesparing eigen huis voor woningeigenaren die twee of meer isolerende maatregelen nemen, en de investeringssubsidie duurzame energie, voor huishoudens die zelf energie gaan opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen of een warmtepomp. In beide gevallen kan het je duizenden euro’s schelen. De moeite waard, toch?

Gemeentepotjes en duurzaamheidsleningen

Behalve het rijk hebben ook veel gemeenten subsidieregelingen voor verduurzaming. Te veel om op te noemen, maar je vindt ze allemaal via www.energiesubsidiewijzer.nl. Je hoeft alleen maar je woonplaats in te toetsen en je ziet wat jouw gemeente te bieden heeft. De Energiesubsidiewijzer verwijst je niet alleen naar subsidies, maar ook naar plaatselijke duurzaamheidsleningen. Die zijn vaak zo gunstig dat je meer energiekosten bespaart dan je uitgeeft aan rente en aflossing. Een zeldzame uitzondering op de vuistregel dat geld lenen geld kost dus.

Er is ook een landelijke Energiebespaarlening van het Rijk, met de Rabobank en ASN als co-financiers. Deze lening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds dat bedoeld is om particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren een gunstige lening te bieden. Kijk voor meer informatie op www.energiebespaarlening.nl.

Andere groene kredieten

Meerdere banken verlenen speciale kredieten om energiebesparende maatregelen te financieren tegen relatief gunstige voorwaarden. Zo geven onder andere Rabobank en Triodos hypotheekrentekorting op energiebesparende maatregelen. En daarnaast heb je ook het Energiekrediet van BNP Paribas Fortis, de Greenloans Ecolening voor energiebesparing en de Greenloans Lening voor energie-opwek. ING biedt een persoonlijke lening voor zonnepanelen.

Groen lenen van familieleden

Ten slotte kun je met belastingvoordeel terecht bij je eigen familie voor energiebesparende maatregelen. Bij je ouders, kinderen, neven en nichten kun je een onderhandse lening aangaan, zonder al te veel papieren rompslomp. Of ze nemen een stukje van je hypotheek over. Als je dat opgeeft aan de belastingdienst, kan dat fiscaal voordelig uitpakken. Dat geldt ook voor een schenking. Meer weten? Kijk hier op de website van de belastingdienst.

Je opwinden heeft soms zin

Buurtbegeleider Irmy van Paassen vroeg in 2016 een duurzaamheidslening aan voor een hr-ketel, dubbel glas en spouwmuurisolatie. Met die maatregelen kon ze van energielabel G naar C. De gemeente gaf al snel groen licht. De uiteindelijke toekenning door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting leek nog maar een formaliteit. “Maar wat een pak papieren! Ik had ook de indruk dat er dubbelingen in zaten. Vandaar dat ik toch maar gebeld heb. Toen bleek dat ik alleen de eerste twee pagina’s hoefde in te vullen. Vier weken later ontving ik bericht: ‘Gefeliciteerd! We hebben uw aanvraag ontvangen. We gaan er binnenkort naar kijken.’ Opnieuw heb ik de telefoon gepakt en uitgelegd dat ik in dit tempo vijf maanden bezig zou zijn om die lening rond te krijgen. Ik ben echt op mijn strepen gaan staan. Toen was het binnen twee dagen geregeld. Soms heeft het dus zin om je even op te winden.”

“Vergeet niet om je altijd goed te laten informeren over de voorwaarden, looptijd en andere mogelijke financiële gevolgen. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?