Hoe energiezuinig woont Nederland?

14 april 2016

Energiebesparing in particuliere huishoudens wint terrein. Isolatiebedrijven hebben het druk en installateurs van zonnepanelen al helemaal. De laatste jaren zit de vaart er goed in. Ook doordat woningen steeds energiezuiniger gebouwd worden. Dat is weleens anders geweest. Isolatie en zonnepanelen in historisch perspectief.

Voor 1976 had nog niemand ooit gehoord van duurzaam bouwen. Isolatie was in elk geval geen vanzelfsprekendheid. Daarna volgde bijna elk decennium een nieuw Bouwbesluit, dat steeds strengere eisen stelde aan de energiezuinigheid van nieuwe woningen. Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie begonnen allemaal bij gemiddeld 5 cm, maar werden steeds dikker.

Buurkracht grafiek isolatie def72dpi kader
Isolatie door de jaren heen

Hoe staat de isolatie van huizen er nu voor?

In Nederland staan ruim 7 miljoen woningen. Daarvan zijn er ongeveer 2 miljoen prima geïsoleerd. Bij ruim 0,5 miljoen huizen ontbreekt elke isolatie en zo’n 5 miljoen woningen zitten er tussenin. De helft van de huizen in Nederland heeft goed isolerend glas. Met de isolatie van vloeren is het minder goed gesteld; in 45% van de gevallen is die niet aanwezig.

Zonne-energie sinds 1839

De geschiedenis van zonnepanelen gaat terug tot 1839. Toen ontdekte de Franse fysicus Antoine César Becquerel het zogenaamde ‘fotovoltaïsche’ effect: het verschijnsel dat zonlicht kon worden omgezet in elektriciteit. Zo’n halve eeuw later zeg de eerste zonnecel het zonlicht, de oermoeder van de zonnepanelen van tegenwoordig. Maar het heeft nog vele decennia geduurd voordat zonnecellen zo veel rendement opleverden dat ze interessant werden voor huis-tuin-en-keukengebruik. Eind jaren zeventig verschenen de eerste zonnecellen op particuliere daken.

Explosieve groei

Na een voorzichtige start zien we de laatste jaren een explosieve groei van het aantal zonnepanelen. In 2012 verdrievoudigde het aantal en in 2013 verdubbelde het nog eens. Naar schatting liggen er ondertussen ruim 6 miljoen op daken van Nederlandse woningen. Bij ongeveer één op de tien huishoudens. Toch zijn al die zonnepanelen samen nog maar goed iets minder dan één procent van de elektriciteit die in Nederland wordt opgewekt. Daar kan nog meer bij!

Naar energieneutraal

De laatste jaren groeit het aantal woningen dat extreem goed is geïsoleerd. Deze woningen wekken per jaar ongeveer evenveel energie op als ze verbruiken. Het gaat nu om enkele tienduizenden woningen.

Bron: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?