Hoe een klein duurzaam initiatief groot kan worden

06 oktober 2016

Wat in 2010 in Nuenen begon als klein lokaal initiatief, groeide uit tot een energiecoöperatie die inmiddels in Zuidoost-Brabant honderden huishoudens helpt verduurzamen. Met groene energie, eigen opwek, collectieve zonneprojecten en besparingsadviezen. Oprichter Ernst van der Leij ontving in 2014 zelfs de HIER Klimaatpenning uit handen van prinses Laurentien. Zijn advies: “Laat je niet weerhouden door alles wat niet kan, maar doe wat wél kan.”

Buurkracht 161007 foto klimaatpenning ernst van der leij en prinses laurentien
Ernst van der Leij ontvangt de HIER Klimaatpenning uit handen van prinses Laurentien

“Al lang liep ik met het idee rond om iets voor en door het dorp op te zetten”, vertelt Ernst. “Met als doel om lokaal te verduurzamen. Maar het kwam er steeds niet van: kinderen in de luiers, druk op mijn werk … Uiteindelijk heb ik in 2010 mijn plannen op papier gezet voor wat uiteindelijk Morgen Groene Energie geworden is. Mijn goede vriend Andries Mulder zei meteen: ‘We moeten dit gewoon samen gaan doen.’ Zo is onze ontdekkingstocht begonnen.”

Vergeet die beren

‘Gewoon dóen en aanpakken’ is altijd het motto gebleven. “Er wordt veel gepraat over energie besparen en lokaal opwekken en hoe je dat het beste kunt doen. Maar vaak laten mensen zich weerhouden door beren op de weg: gedoe met regeltjes, tijdgebrek, veel uitzoekwerk. Vergeet die beren en begin gewoon! En zet dan door. Zo zijn wij ook begonnen. Maar wel met een hoge kwaliteitsstandaard: we wilden wat we deden, echt goed doen.”

Naïef

Ernst en Andries begonnen met een actie om dorpsgenoten moeiteloos over te laten stappen op groene energie. “Zelfs nu nog is 51 procent van de Nederlandse huishoudens nooit geswitcht van energieleverancier, terwijl dat al 15 jaar kan. Ongelofelijk. Vijf jaar geleden was dat nog 60 procent. Ik dacht: als ik mensen voorreken dat ze zó over kunnen stappen naar groene stroom en ook nog minder gaan betalen, dan gaat het hele dorp meedoen. Dat bleek naïef. Het aantal overstappers bleef veel kleiner dan gehoopt. Toch ben ik blij dat we het gedaan hebben.”

Hausse aan zonnepanelen

De volgende actie werd wél direct een groot succes: zonnepanelen op het eigen dak van particuliere woningbezitters. “Wij zorgden voor goede spullen en uitstekende installateurs. Dat gaf en geeft veel vertrouwen. Via ons zijn inmiddels voor miljoenen euro’s aan zonnepanelen geïnstalleerd bij honderden huishoudens. Dankzij deze activiteit zijn we een volwassen organisatie geworden.”

Beweging in de postcoderoosregeling

Met dit succes op zak ging Morgen Groene Energie de derde fase in. “We hebben een collectief project voor zonnepanelen op een gezamenlijk dak opgezet. Uit het Energieakkoord van de SER was de regeling Verlaagd Tarief voortgekomen, beter bekend als postcoderoosregeling. Een gedrocht. Dan kun je twee dingen doen: of je best doen om die regeling van tafel te krijgen, óf roeien met de riemen die je hebt en er het beste van maken. Wij kozen voor dat laatste. Ook om aan Den Haag te laten zien dat het niet kon, dat de regeling anders moest. Onze actie, en de lobby die we daarbij hebben ingezet, heeft eraan bijgedragen dat de postcoderoosregeling behoorlijk is verbeterd. Al is het nog steeds geen vetpot.”

Laat duizend bloemen bloeien

Ondanks de obstakels waar Morgen Groene Energie tegenaan liep, kwam het zonnedak er wel. Een belangrijke reden voor de toekenning van de Klimaatpenning. Ondertussen is Morgen Groene Energie weer verder gegroeid. De dienstverlening is uitgebreid met energieadvies en isolatie van particuliere woningen. Op 5 november geeft Ernst op de Buurtendag voor buurtteams een powercollege over pionieren, vallen en opstaan, doen en aanpakken. “Mijn advies aan bewoners van Buurkrachtbuurten luidt ook weer: gewoon dóen. Buurkracht is een mooie ingang om drempels voor je weg te nemen. Vol met gemotiveerde mensen die bereid zijn te helpen. Alle duurzame initiatieven zijn welkom, individueel en gezamenlijk: laat duizend bloemen bloeien.”

Ernst van der Leij presenteert zijn verhaal én meer tijdens de Buurtendag op 5 november.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?