Hoe een buurt een buurt helpt

29 juni 2018

Als één huishouden in de straat zonnepanelen op het dak laat plaatsen, volgen er vaak al snel meer. Zo blijkt ook Buurkracht soms aanstekelijk te werken en komt van de ene buurt de andere. En helpt de ene buurt de andere meteen om goed uit de startblokken te komen. Een leuk recent voorbeeld uit het noorden van het land.

Buurkracht wijkbareveld
De inwoners van Wijk Bareveld lieten zich inspireren door Buurkrachtbuurt Ommelanderwijk-Zuidwending

In april dit jaar sloot Wijk Bareveld in het Groningse Wildervank zich aan bij Buurkracht. De initiatiefnemers waren enthousiast geraakt van de verduurzamingssuccessen die in het nabijgelegen Ommelanderwijk-Zuidwending zijn behaald onder de bezielende aanvoering van Paul Joosten. In deze tweelingbuurt viel zelfs de hoofdprijs van het Klimaatstraatfeest: € 5.000,- om een ecologisch verantwoord feest te houden. Het resultaat van tientallen buurtacties, waaronder een energiemarkt op de basisschool, een warmtebeeldentocht, een aantal energiescans en een avond on-elektrisch dansen in de jongerensoos.

Lichtend voorbeeld

De banden tussen de twee buurten waren snel gelegd. Han Landsbergen van het buurtteam in Wijk Bareveld: “Voor ons is de aanpak van Paul Joosten met Buurkracht een lichtend voorbeeld. Wij hebben hem dan ook uitgenodigd om daarover op onze eerste buurtbijeenkomst in mei te komen vertellen. Dat was heel inspirerend. En alle inspanningen leveren ook echt wat op: samen besparen inwoners van Ommelanderwijk-Zuidwending al voor bijna € 15.000,- op hun jaarlijkse energierekening. Daar kunnen we ons aan optrekken.”

Mooi begin

Dankzij Paul Joosten kon het buurtteam van Wijk Bareveld bewoners die avond meteen ook een aantrekkelijke zonnepanelenactie op een presenteerblaadje aanbieden. “Paul Joosten heeft ons in contact gebracht met de leverancier van de zonnepanelenactie in Ommelanderwijk-Zuidwending”, zegt Han. “Dit bedrijf is bereid ook in onze buurt tegen heel gunstige financiële en servicevoorwaarden zonnepanelen te plaatsen. Daar hadden veel bezoekers wel oren naar: veertien van hen lieten direct hun gegevens achter voor een vrijblijvende persoonlijke offerte. Een mooi begin.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?