Hoe de energierekening van één huishouden in Groeningen met € 1.400,- daalde

08 februari 2017

Sinds Marijke van Bergen en haar man uit Groeningen hun energieverbruik volgen via hun persoonlijke pagina op buurkracht.nl, zijn ze nóg beter op hun verbruik gaan letten. Met als gevolg dat ze nu al € 1.400,- per jaar aan energie besparen. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Buurkracht Groeningen Marijke van Bergen"De weekoverzichtjes van Buurkracht vond ik meteen heel leuk”, zegt Marijke. “Wij wonen in een extreem groot huis, een voormalige boerderij van 1500 kuub, dus de vergelijking met de buurt zei me niet zo veel. Maar ik ging wel nadenken over de schommelingen die ik zag in ons verbruik: waar komen de pieken vandaan? Waarom was ons verbruik eergisteren zo hoog? Dat inzicht maakte ons ervan bewust dat er nog heel wat te besparen viel. Ondanks dat we bijvoorbeeld al overal dubbel glas hebben en maximale dakisolatie.”

Alleen stoken waar het moet

Met een aantal eenvoudige ingrepen bleek vooral het gasverbruik flink naar beneden te kunnen. “We zijn allereerst een kleiner deel van ons huis gaan verwarmen. Onze kinderen zijn uitgevlogen en mijn man en ik komen overdag en ’s avonds eigenlijk voornamelijk in de woonkamer en in onze werkkamers. Dat zijn nu de enige ruimtes waar we stoken – en de gordijnen gaan er op tijd dicht, dat houdt ook warmte binnen. In de woonkamer hebben we de open haard vervangen door een inbouwhaard met een heel hoog rendement die maar weinig fijnstof uitstoot.”

Theaterzolder

Boven gaan de radiatoren alleen open als de kinderen er zijn. “In de slaapkamer verwarmen we ook niet meer; daar hebben we nu elektrische dekens die we alleen even aanzetten als we naar bed gaan. Op de badkamer stoken we alleen ’s ochtends even op dagen dat we een bad nemen. We hebben een theaterzolder waar de decors en kostuums opgeslagen liggen voor de theatervoorstellingen die we ’s zomers in de tuin organiseren, onder een grote kastanjeboom. Ook daar gaat de verwarming alleen nog maar aan als het buiten meer dan 10 graden vriest. En ons zwembad verwarmen we alleen nog aan het begin van het seizoen.”

Koelen in de kelder

Behalve met het gasverbruik is Marijke ook aan de slag gegaan met het stroomverbruik. “We hebben twee tafelmodel koelkasten in huis. Daarvan heb ik er één uitgezet en de inhoud verplaatst naar de kelder, waar het ook koel is. Daar heb ik speciale bakjes voor gekocht. Omdat we in een klein dorp wonen waar geen winkels zijn, hebben we ook twee vriezers. Ook daarvan heb ik er eentje leeggehaald en uit het stopcontact getrokken. Zo hebben we nog meer kleine aanpassingen gedaan. Het effect daarvan is wel minder dan voor ons gasverbruik. Daar zitten de meeste besparingen in. Zonder dat we echt geïnvesteerd hebben.”

Inwoners uit Groeningen met een slimme meter kunnen ook inzicht krijgen in hun energieverbruik door zich (vrijblijvend) aan te melden via buurkracht.nl/groeningen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?