Hoe buurtteam Beers volle zalen trekt

15 december 2015

De eerste bijeenkomst over Buurkracht in het Brabantse dorp Beers in oktober werd opvallend druk bezocht. Om dat voor elkaar te krijgen, had het buurtteam een paar slimme troeven uit de kast getrokken.

Buurkracht  mg 9500 klein
In Beers kiezen ze voor een persoonlijke benadering

De eerste troef die het buurtteam inzette, was er eentje waarvan bij Buurkracht al langer bekend is dat hij goed werkt: de uitnodigingen deur aan deur persoonlijk bezorgen. Dat kost tijd, maar het loont de moeite. In Beers hebben ze dat tijdsprobleem heel handig opgelost. Dick Blokland: “In ons buurtteam zijn we met z’n vieren. Dan zijn 560 deurbellen erg veel. We hadden berekend dat we daarvoor eigenlijk tien paar extra handen nodig hadden. Ik heb daarom in verschillende straten aangebeld bij mensen die ik al kende. Die heb ik uitgelegd waar we mee bezig waren en gevraagd of ze in hun eigen straat bij iedereen aan wilden bellen en de flyer wilden overhandigen. Daar werkten ze allemaal aan mee. Zo hoefden we uiteindelijk allemaal maar langs gemiddeld veertig deuren te gaan. Dat is overzichtelijk.”

Banden met de school

Behalve dat buurtteam Beers op een slimme manier het hele dorp persoonlijk uitnodigde, zochten de leden ook contact met de dorpsschool. “Toen we een tijdje terug op een bijeenkomst in Oss waren, raakte ik in gesprek met Jos Derks van Buurkracht. Die zei: ‘Als je de kans krijgt om kinderen bij je initiatief te betrekken, moet je dat zeker doen.’ Dat vonden we een goed idee. We hebben bij de school geïnformeerd of er misschien kinderen waren die bij de bijeenkomst het woord wilden voeren. Over wat zij van duurzame energie weten en waarom het belangrijk is om de aarde te sparen. Van de onderwijzeres hoorden we dat ze dat allemáál wel wilden. Zij heeft twee meisjes geselecteerd en geholpen bij het samenstellen van hun presentatie. Van tevoren waren ze best zenuwachtig, maar ze hebben het formidabel gedaan.”

Twee vliegen in één klap

Het effect van die tweede troef was dubbelop: “We hadden behoorlijk wat ouders in de zaal omdat kinderen met elkaar maar ook thuis al over energie aan het praten waren. De presentatie van die leerlingen viel ook heel goed. En het leuke is dat de directrice van de school na afloop van de avond direct op ons af kwam om te zeggen dat ze wel geïnteresseerd is in een schoolproject over energie besparen. We hebben haar daarvoor rechtstreeks met onze buurtbegeleider van Buurkracht in contact gebracht.” Inmiddels gaat Beers als een speer: 14 bewoners zijn samen offertes aan het aanvragen voor zonnepanelen, en nog eens 5 voor muurisolatie. Zodra de keuzes gemaakt zijn, kunnen de mensen in het dorp weer bijeenkomsten verwachten. En actie.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?