Hoe bespaar je in een energiezuinige buurt?

03 februari 2015

De meeste woningen in Vroendaal in Maastricht zijn tussen 2000 en 2006 opgeleverd. Gloednieuw dus, en met het gemiddelde energielabel in deze buurt zit het dan ook wel snor. Toch kwam ruim twintig procent van de bewoners naar de buurtbijeenkomst op 29 januari in de Croonenhoff over Buurkracht. Waar valt in Vroendaal nog op te besparen?

Vroendaal is goed geïsoleerd en heel wat huizen hebben ook al zonnepanelen op het dak. Toch zien de initiatiefnemers Klaas Koelewijn, Koen Goorman en Eric Franssen kansen om de wijk verder te verduurzamen. Koen: “Toen Klaas de avond geopend had en de agenda gepresenteerd, sleepte hij mij voor de zaal om dat toe te lichten. Voor mij is het duidelijk: de voorraad olie en gas die in de grond zit raakt een keertje op. Maar er zijn wel alternatieven om je huis warm te krijgen en het licht te laten branden, zoals zonnepanelen en aardwarmte. Ik vind dat we in elk geval alle mogelijkheden moeten onderzoeken om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. En Buurkracht biedt de ideale ondersteuning om dat samen met de buurt te doen.”

Warmtecamera populair

Ook buurtbegeleidster Patricia Vinclair van Buurkracht was van de partij. Zij zette uiteen waaruit die ondersteuning van Buurkracht bestaat. Vooral de website van Buurkracht, waarop buurtgenoten informatie met elkaar kunnen uitwisselen en hun eigen energieverbruik kunnen volgen, kreeg ruime aandacht. Maar ze vertelde bijvoorbeeld ook over de warmtecamera die Buurkracht aan de buurt uitleent, zodat bewoners de eventuele warmtelekken in hun huis kunnen opsporen. “Daar is flink op ingeschreven”, zegt Koen. “Het wordt nog best een puzzel om een goede planning te maken van welke woning we wanneer gaan fotograferen. Maar dat komt zeker goed.”

Improviseren

Op het programma stond ook nog een presentatie van energieadviseur Mark Plaggenborg van Kies Groen Licht, die in Vroendaal onderzoek heeft gedaan naar de besparingsmogelijkheden. Helaas stond die zo vast in de file, dat hij het niet redde om nog op tijd aanwezig te zijn. Koen: “Dat werd even improviseren. Gelukkig hadden Patricia en ik het rapport al goed doorgenomen en konden we de bevindingen van Kies Groen Licht zelf toelichten.”

Gas komt nooit meer terug

Het doel van de bijeenkomst was om mensen te informeren en te enthousiasmeren, en Koen hoopte ook dat zich werkgroepjes zouden vormen om buurtacties in gang te zetten. “Bezoekers hadden misschien meer hapklare brokken verwacht, maar het is de bedoeling dat ze nu zelf in actie komen. Zelf wil ik graag onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om je huis op een andere manier te verwarmen dan met aardgas, en wat dat dan kost. Want elke liter gas die we verbruiken, krijgen we nooit meer terug. Ik heb nu een man of drie bij elkaar die me daarbij gaan helpen. En uit de reacties die we hebben gekregen, maak ik op dat er ook potentie is voor een werkgroepje dat zich met zonnepanelen voor de buurt bezig gaat houden.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?