Hingen van start met samen energie besparen

30 januari 2017

“We kunnen nu gebruikmaken van interessante subsidies”

In Hingen valt nog veel energie te besparen. Bijvoorbeeld met isolatie, zonnepanelen, ledverlichting of door gewoon beter op te letten. Fred Scheres en Riekie Paas-Weber willen hier een flinke impuls aan geven en dorpsgenoten enthousiast maken voor gezamenlijke energiebesparingsacties. “Je spaargeld levert meer op als je het in isolatie of zonnepanelen stopt dan op de bank.”

Buurkracht hingen nieuws
Hingen van start met samen energie besparen

Veel woningen in Hingen zijn in de jaren zestig tot tachtig gebouwd. Of het zijn verbouwde boerderijen van een nog veel eerdere datum. “Duurzaam bouwen is pas de laatste decennia de norm geworden”, zegt Fred Scheres. “We denken dan ook dat er in ons dorp makkelijk veel energiewinst te behalen is. En daar is in ons dorp ook zeker interesse voor. Mensen willen best iets doen voor het milieu, zeker als het financieel ook nog wat opbrengt. Dat is nu zeker het geval. Niet alleen staat de rente op de bank zo laag dat investeren in verduurzaming al gauw meer oplevert, we kunnen ook nog gebruikmaken van interessante subsidieregelingen en duurzame leningen. Landelijk én van de provincie.”

Buurkracht helpt

Fred en Riekie krijgen ondersteuning van Buurkracht. Al ruim 170 buurten in Nederland hebben hier al goede ervaringen mee. Buurkracht schakelt bijvoorbeeld een onafhankelijk energieadviseur in. Deze maakt een buurt- en woningscan om inzicht te krijgen welke energiebesparende maatregelen in Hingen het meeste opleveren. Ook helpt Buurkracht dorpsgenoten te enthousiasmeren voor energiebesparing en in beweging te brengen. Zodat goede voornemens geen voornemens blijven, maar worden omgezet in daden.

Blijf op de hoogte

Na de carnaval willen Fred en Riekie hun plannen tijdens een bijeenkomst toelichten. Ze houden dorpsgenoten graag op de hoogte van zijn activiteiten. Fred: “We hebben een eigen buurtpagina, buurkracht.nl/hingen, waar we acties en activiteiten aankondigen. Je vindt er ook tips om snel en makkelijk energie te besparen. Met een slimme meter kun je op deze pagina bovendien inzicht krijgen in je eigen energieverbruik, afgezet tegen het gemiddelde verbruik in de buurt en van vergelijkbare huishoudens in het land. We nodigen dan ook iedereen uit zich hier aan te melden.”

Meer informatie

Neem gerust contact op met het buurtteam. Voor meer informatie over Buurkracht kunt u terecht bij Patricia Vinclair of via 06 526 913 85.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?